Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan belooft dialoog en democratie

17 jun
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

Premier Erdogan van Turkije, wiens AK-partij zondag voor de derde opeenvolgende keer de verkiezingen won, heeft de kiezers meer democratie en de oppositie meer samenwerking beloofd.

Zijn AK-partij, die voortkomt uit de politieke islam, boekte een verpletterende zege met 50% van de stemmen.

Gedwongen onderhandelen

Het was het beste resultaat ooit voor de partij, die sinds 2002 aan de macht is. Maar de AK-partij bleef nog wel ver verwijderd van de tweederde meerderheid waarop Erdogan had gehoopt.

‘Hij is gedwongen om te onderhandelen en compromissen te sluiten met de oppositiepartijen voor een nieuwe civiele en liberale grondwet, die de autoritaire grondwet van militaire junta uit 1982 moet vervangen’, aldus politiek socioloog Binnaz Toprak, die voor de oppositiepartij CHP voor het eerst in het parlement werd gekozen. Een democratische grondwet is het belangrijkste project van het derde kabinet-Erdogan.

Prioriteiten

Andere prioriteiten van de regeringspartij zijn het afkoelen van de oververhitte economie, een impuls geven aan de vastgelopen onderhandelingen met de Europese Unie, nieuwe initiatieven voor het oplossen van de Koerdische kwestie en het moderniseren van het onderwijs en het rechtssysteem.

EU-president Herman Van Rompuy en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie hebben gisteren in een brief aan premier Erdogan aangedrongen op verdere hervormingen volgens de EU-criteria. ‘We zijn ervan overtuigd dat de komende periode nieuwe mogelijkheden biedt voor verdere hervormingen, inclusief werk aan een nieuwe grondwet’, aldus de twee EU-leiders.

Verzoenende toon

Erdogan, die een zeer polariserende campagne voerde en oppositieleiders beledigde en vernederde, sloeg een verzoenende toon aan tijdens zijn overwinningstoespraak tot aanhangers in Ankara. ‘Wij zullen bescheiden zijn’, zei hij. ‘We zullen streven naar een consensus met de oppositiepartijen, met belanghebbende groepen buiten het parlement, met ngo’s, met academici, met iedereen die een bijdrage wil leveren.’

Cijfermatig bleek de Republikeinse Volkspartij (CHP) de grootste winnaar met 7% meer stemmen en een winst van 23 zetels, terwijl de AK-partij en de extreem nationalistische Grijze Wolven (MHP) beide zetels verloren. Maar politiek is de CHP tevens de grootste verliezer, want onder leiding van de nieuwe leider Kemal Kilicdaroglu bleek zij niet in staat om kiezers weg te lokken bij de regerende AK-partij.

Toprak van de CHP zei te betwijfelen of de verzoenende toon van premier Erdogan tot een betere samenwerking zal leiden tussen de oppositie en de regering.

Voorzet nieuwe grondwet

‘De eerste voorzet voor een nieuwe grondwet, die werd geschreven door een academicus, belooft niet veel goeds’, zei zij. ‘In plaats van het versterken van rechten en vrijheden is het niet veel beter dan de constitutie van 1982’, aldus Toprak. ‘De tekst valt vooral op door de vele beperkingen die aan vrijheden verbonden zijn’. Zij zei erg sceptisch te zijn. Vrouwenrechten noemde zij als een van de kwesties waarover zij zorgen heeft.

Premier Erdogan kondigde vorige week aan dat het ministerie voor vrouwenzaken zal worden vervangen door een departement voor ‘gezin en maatschappelijk werk’. Dat is volgens Toprak een teken aan de wand, omdat Erdogan wil dat de vrouwen thuis blijven om daar te werken als moeder en huisvrouw. Zij noemde het schokkend om te zien dat Turkije als nummer 126 van de 131 landen in de onderste regionen staat van het jaarlijkse Gender Gap-rapport van het World Economic Forum.

Gelijkwaardige burgers

De Koerdische nationalisten zullen de komende tijd een belangrijke rol kunnen spelen bij het oplossen van het decennia oude probleem van de discriminatie van de Koerdische taal en cultuur door de Turkse overheid. Zij wonnen er 16 zetels bij, een stijging van ruim 75%.

Veel politiek commentatoren zijn het erover eens dat de Koerdische kwestie alleen kan worden opgelost als de Koerden in de nieuwe grondwet als gelijkwaardige burgers worden erkend.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch