Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Tragische dood Bart na fietstochtje in Turkije

16 jun
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad

MARMARIS/YERSEKE • Na een dagenlange, grootscheepse zoekactie in en rond de Turkse badplaats Marmaris, hebben reddingsteams gisteren het lichaam gevonden van de vermiste Bart Koster. Een fietstocht liep voor de 53-jarige Zeeuw tragisch af. Vermoedelijk is een ongeluk hem fataal geworden.

TONNY VAN DER MEE

MARC GUILLET

Na bijna vier dagen zoeken vond de politie gistermiddag rond twee uur het lichaam van Koster in  een bosrijk gebied met veel pijnbomen, niet zo ver van zijn appartementencomplex. Volgens Turkse media lag het slachtoffer uit Yerseke 50 meter van zijn mountainbike vandaan.

bart kuster

Koster had flink wat snij- en schaafwonden op zijn lichaam. Dat kan betekenen dat hij in een afgrond is gevallen en geprobeerd heeft op blote voeten over rotsen en via doornstruiken omhoog te klimmen.

De politie gaat vooralsnog uit van een ongeluk. Het stoffelijk overschot is naar Izmir overgebracht voor sectie.

De familie is kapot van verdriet, laat Corrie Faes, schoonzus van Barts echtgenote Mireille (42), weten. ,,Hoe langer het duurde, des te meer we rekening hielden met een slechte afloop.’’

Tragisch genoeg waren de kinderen Freddy (21) en Marcia (17) juist onderweg naar Marmaris. Tijdens een tussenstop lazen ze op internet dat hun vader dood was gevonden. ,,Voor hun is het een enorme dreun dat hij wordt gevonden op de dag dat ze aankomen. Voor Mireille is het heel emotioneel, zeker nu de kinderen bij haar zijn.’’

Koster werd sinds donderdagmiddag vermist. ‘s Ochtends  at hij nog samen met zijn vrouw op het strand. Daarna huurde hij een mountainbike. Volgens Mireille zou hij slechts een klein rondje gaan fietsen. Vermoedelijk wilde hij naar Icmeler, een dorpje op 9 kilometer ten zuiden van Marmaris.

marmaris,,Hij kwam nog even met de fiets terug naar het strand,’’ vertelde ze gisterochtend vanuit haar appartementencomplex, enkele uren voordat het lichaam van haar man werd gevonden. ,,Het is gelukt, zei hij. Ik ga een klein rondje doen. Tot straks…’’

Op bewakingsbeelden van het fietsverhuurbedrijf was te zien hoe Koster op zijn gemak wegfietste.  Omdat hij maar even zou wegblijven, had hij bijna niks bij zich.

De Nederlander vertrok zonder goede bescherming tegen de hitte (35 graden), slechts gekleed in een donker shirt, rood zwemshort en op teenslippers. Koster had geen zonnebril, drinken en telefoon bij zich.

Mireille sloeg diezelfde avond alarm. De Turkse autoriteiten zetten direct een grootscheepse zoekactie op touw. Politie, burgerwacht, reddingswerkers, de jagersclub en de rijkswacht – in totaal zo’n zestig mensen – kamden een gebied van 50 vierkante kilometer uit. Vanochtend zouden negen speurhonden  en twaalf begeleiders van de Stichting Reddingshonden afreizen.

Het gebied buiten Marmaris is moeilijk begaanbaar, met bergen, bossen, ravijnen en onverharde paden. Volgens Mireille was haar man geen waaghals die onnodig risico’s nam. Koster had geen fysieke of psychische problemen. Mireille: ,,Hij is niet heel getraind, maar wel een ervaren fietser. Hij weet wat hij wel en niet kan.’’

Onderzocht wordt of hij misschien onderweg onwel is geraakt in de bossen. Mireille heeft haar man aan de hand van foto’s geïdentificeerd. Ze hoopt binnen een paar dagen terug te keren.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch