Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Liberale Turkse grondwet prioriteit

15 jun
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Outlook, Het Financieele Dagblad

Ondanks allerlei hervormingen zit Turkije nog steeds opgescheept met een autoritaire grondwet uit 1982 die werd gedicteerd door een militaire junta. Niet de rechten van de burger, maar de bescherming van de staat is daarin de kern.

Het opstellen van een liberale constitutie, volgens de EU-normen, is de belangrijkste prioriteit van premier Erdogan in het nieuwe parlementaire jaar.

Cruciaal is consensus tussen de regering en de oppositiepartijen. En ook de medewerking van de nationalistische Koerden, die sinds de verkiezingen van 12 juni het parlement boycotten. Het verlagen van de huidige kiesdrempel van 10% tot minder dan 5% in de grondwet zal een belangrijke stap zijn voor de democratisering van Turkije en bijdragen aan het oplossen van de Koerdische kwestie.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch