Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Derde zege voor premier Erdogan

13 jun
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

Istanbul – De regerende AK partij van premier Recep Tayyip Erdogan heeft de verkiezingen voor het Turkse parlement met grote overmacht gewonnen. Het was derde zege op rij voor de partij die sinds 2002 aan de macht is.

De gematigd islamitische partij kreeg het vertrouwen van 50% van de kiezers. Dat is 3% meer dan in 2007. Doordat de andere partijen ook zetels wonnen en door de hoge kiesdrempel van 10%, krijgt de AK partij minder zetels dan in het oude parlement en niet de supermeerderheid van meer dan 330 zetels waarop Erdogan hoopte. Daarmee had hij de nieuw op te stellen democratische grondwet zonder steun van de oppositie door het parlement kunnen loodsen.

De andere grote winnaars zijn de Koerdische nationalisten die als onafhankelijke kandidaten deelnamen aan de verkiezingen. Zijn hebben hun zetelaantal fors verhoogd van 21 naar 35 zetels.

De sociaal-democratische oppositiepartij CHP onder de nieuwe leider Kemal Kilicdaroglu won vijf procent, maar bleef steken op 26% van de stemmen. De extreem-nationalistische partij van de Grijze Wolven (MHP) slaagde er ook in de hoge kiesdrempel van 10% te passeren en kwam uit op 13%, een verlies van 1%.

Premier Erdogan kan met zijn ruime meerderheid de komende vier jaar weer zijn stempel drukken op de transformatie en modernisering van Turkije. Maar deze uitslag ‘legt ook een grote verantwoordelijkheid op de schouders van Erdogan’, aldus Joost Lagendijk, docent aan de Sabanci Universiteit in Istanbul. ‘Erdogan zal zich aan zijn belofte moeten houden en naar een zo groot mogelijke consensus moeten streven bij het opstellen van een nieuwe grondwet’, aldus de voormalige politicus van Groen Links.

CDA-Europarlementariër en Turkije rapporteur Ria Oomen-Ruijten noemt de uitslag ‘goed voor de democratie in Turkije’. Zij wijst er op dat premier Erdogan ‘nu met iedereen moet samenwerken voor een nieuwe, democratische grondwet’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch