Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan hoopt op monsterzege

10 jun
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkse premier zeker van verkiezingsoverwinning dankzij economische voorspoed

in: Het Financieele Dagblad

Istanbul – De overwinning kan premier Recep Tayyip Erdogan (57) van Turkije zondag bij de verkiezingen van een nieuw parlement bijna niet ontgaan. Volgens de jongste peilingen mag de Turkse premier zelfs dromen van een tweederde meerderheid. Zo’n supermeerderheid zou Erdogan de vrije hand geven bij het opstellen van een nieuwe grondwet.

De kiezers zullen de regerende AK-partij (Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling) belonen voor de ongekende periode van economische stabiliteit en groei die het land heeft gekend, sinds de gematigd islamitische partij in 2002 aan de macht kwam. De welvaart is toegenomen, de middenklasse is gegroeid en de kwaliteit van het leven gaat zienderogen vooruit.

Het economische succes gaat gepaard met een toenemende persoonsverheerlijking. Beeltenissen van Erdogan zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld van de grote steden, en vooral niet uit Istanbul. Op gevels van torenflats, op viaducten en op billboards langs de wegen kijkt de premier als een visionair vol zelfvertrouwen de toekomst in.

‘Turkije klaarstomen voor 2023’ is de slogan van zijn partij. Dat jaartal verwijst naar de grootse wijze waarop de Turken de honderdste verjaardag van de moderne republiek van Atatürk zullen vieren. Dan willen ze bij het praalgraf van de Grote Leider kunnen zeggen dat ze van het straatarme, agrarische Turkije een moderne, Europese natie hebben gemaakt.

Tegelijkertijd roept Erdogan ook steeds meer weerstand op, als gevolg van zijn autoritaire en confronterende stijl, de intimidaties aan het adres van de pers en de mogelijke betrokkenheid van de AK-partij bij afluisterschandalen en de verspreiding van seksvideo’s van politici van de oppositie.

Tot grote woede van de AK-partij heeft The Economist een stemadvies gegeven voor de oppositiepartij CHP. Een sterkere oppositie is volgens het Britse weekblad ‘de beste manier om de Turkse democratie te versterken’. Erdogan reageerde verontwaardigd. Hij betoogde dat zowel het weekblad als CHP wordt gesteund door Israël. Om die reden zouden beide niets zien in voortzetting van de heerschappij van Erdogans partij.

Het stemadvies vanuit Londen zal de kersverse oppositieleider Kilicdargoglu (62) weinig extra stemmen opleveren. De kans dat deze liberale, alevitische moslim die ook nog eens een Koerd is, premier wordt, is vrijwel nihil. Wel is ‘Gandhi’, zoals zijn bijnaam luidt, erin geslaagd om de door Atatürk opgerichte CHP aantrekkelijker te maken voor kiezers die ontevreden zijn over de AK-partij. Hij duwt CHP in sociaaldemocratische richting. De peilingen voorspellen een vooruitgang van 21% naar bijna 30%.

Zelfs 30% is veel te weinig om Erdogan weg te krijgen, geeft Binnaz Toprak toe, ‘maar de meeste kiezers zijn nog niet bekend met het nieuwe beleid van de partij’. Toprak staat hoog op de kieslijst van de CHP en doceerde tot voor kort politieke sociologie. Zij onderstreept dat de AK-partij haar hervormingsdrang kwijt is. ‘Wij zijn nu de partij van democratisering, vrijheden voor minderheden en steun aan armen, boeren, gepensioneerden en werklozen.’

Dat het sociaal getinte liberalisme van de ‘nieuwe’ CHP er nog niet diep in zit, blijkt tijdens een grote verkiezingsmanifestatie van honderdduizenden aanhangers in Istanbul. Uit volle borst zingen ze het oude lied ‘Blond haar, Blauwe ogen (Atatürk), waar ben je, waar ben je?’ naast een groot spandoek met het portret van Atatürk en de slogan ‘Wij volgen u’.

Erdogan populair, ook bij matrozen

Mehmet (30) uit Zonguldak aan de Zwarte Zee werkt als matroos op de grote vaart. Hij stemde altijd blanco, maar nu gaat dat veranderen. ‘Ik stem op de AK-partij. Omdat Turkije weer aanzien heeft gekregen, dankzij Erdogan. Griekenland is failliet, maar onze economie groeit als nooit tevoren. De inflatie, die soms opliep tot boven de 70%, is onder controle. Bovendien heeft de premier er met zijn hervormingen in de zorg en met infrastructurele projecten voor gezorgd dat Turkije nu net zo modern is als Europa.’

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch