Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Geen shorts voor de Turkse macho’s

4 mei
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: De Pers

Nu de warme dagen toenemen en de temperaturen beginnen op te lopen, komen ook de shorts weer terug in het straatbeeld. In de meeste landen toch.

Turkije is wat dat betreft een uitzondering. Ik woon nu vijf jaar in Istanbul en het valt me op dat Turkse mannen in deze wereldstad aan de Bosporus geen korte broek dragen. Je ziet wel mannen in shorts, maar dat zijn buitenlandse toeristen: Amerikanen, Nederlanders, Duitsers, Britten. Kleur of model maakt de heren kennelijk niets uit, als het maar lekker losjes om de behaarde bovenbenen fladdert.

Je ziet de Turkse mannen kijken en denken ‘die gekke yabancilar (buitenlanders)’. De tolerantie voor de blote mannenbenen is groot, maar stuit soms op grenzen van traditie en religieuze gebruiken. Zo is het genant om te zien hoe mannen in korte broeken bij het betreden van de Blauwe Moskee een grote hoofddoek krijgen aangereikt van de toezichthouders en hen duidelijk wordt gemaakt dat ze die om hun middel dienen te knopen.

Hoewel 99 procent van de Turken als moslim te boek staat, is Turkije in heel veel opzichten moderner dan de andere islamitische landen. Vooral door de radicale hervormingen van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de moderne republiek Turkije (1923). Die hadden een doel: van Turkije zo snel mogelijk een modern Europees land maken.

Ook qua kleding. Zo werd in 1925 de Hoedenwet aangenomen. Die bepaalde dat het voortaan verboden was de Arabische fez te dragen. Alle mannen dienden Europese hoeden of petten te dragen. En  Atatürk gaf het goede voorbeeld.

De meeste Turkse mannen lopen in moderne, westerse kleding. Maar shorts, dat gaat de Turkse man te ver (behalve op of bij het strand). Waarom, zo vroeg ik via Facebook en mijn Twitteraccount Turkeyreport. ‘Vanwege het zwarte oerwoud op hun benen’, aldus een van de reacties. ‘Omdat dat als niet stoer/mannelijk wordt beschouwd door sommige mannen’, zei een ander.

Ik denk dat ze gelijk hebben. De Turkse machocultuur schrijft een jasje-dasje dress code voor. Informele kleding als shorts en slippers daar gruwt de Turkse man van.

Marc Guillet

http://www.genietvanistanbul.nl/

Reageren
*