Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Hiddink is bang voor te veel passie

30 mrt
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: AD Sportwereld

ISTANBUL – De thuiswedstrijd van Turkije vanavond tegen Oostenrijk is nog niet beslissend voor de kwalificatie voor Euro 2012, maar wel heel belangrijk. De nationale selectie onder leiding van de Nederlandse bondscoach Guus Hiddink staat in Groep A met slechts 6 punten op de vierde plaats. Achter België en Oostenrijk die beiden 7 punten hebben.

Hiddink is vooral bang dat er met te veel passie wordt gespeeld door het opzwepende enthousiasme van de Turkse supporters in het altijd kolkende stadion van Fenerbahce. Hij noemt dat ‘een valkuil’ tegen ‘een sterk Oostenrijk, dat gevaarlijk kan zijn omdat het gewond is na de thuisnederlaag tegen België; daarom moeten we zeer op onze hoede zijn. Ik verwacht een wedstrijd waarin we het moeten opnemen tegen een heel degelijk en vastberaden team’.

Oostenrijk is een taaie ploeg. Dat bewezen ze in november in de uitwedstrijd tegen België in het Koning Boudewijn Stadion van Brussel. Na 87 minuten stonden de bezoekers in Brussel met 3-2 voor. De Rode Duivels knokten terug en kregen in de bizarre slotfase een voorsprong van 4-3, maar de Oostenrijkers maakten in de blessuretijd alsnog gelijk 4-4.

Duitsland onder bondscoach Joachim Löw is de ongeslagen leider in Groep A. Het gaat soeverein aan kop met 15 punten. Vooral het gevecht om de tweede plaats is in deze groep spannend en zwaar. De tweede plaats geeft recht op play-offs voor het EK.

Hiddink: “Duitsland speelt attractief voetbal en boekt daarmee ook resultaat. Daarom staan ze aan kop en dat zal zo blijven tenzij er iets onverwachts gebeurt. De andere teams – Turkije, Oostenrijk en België – strijden om de tweede plaats. Elke wedstrijd en elk punt is belangrijk. Er worden nu al berekeningen gemaakt. Daar wil ik op dit moment nog niet aan meedoen. Want als wij onze wedstrijden winnen, bereiken we ons doel”.

Alle Turkse supporters verwachten dat het nationale elftal de interland tegen Oostenrijk wint. En om de deur naar naar het EK van 2012 in Polen en Oekraïne open te houden zal er ook gewonnen moeten worden.

Hiddink weet dat de druk groot is en zegt dat hij de wedstrijd in zijn hoofd al diverse keren heeft gespeeld. “Als coach van het nationale team word ik soms ongeduldig, omdat we zo weinig wedstrijden spelen. Het gaat er niet alleen om hoe ik wil dat er gespeeld wordt. Uiteindelijk gaat het er om dat de spelers moeten doen wat we hebben uitgestippeld en wat we in de trainingen hebben geoefend. Het Turkse voetbal en dus ook dit team houdt ervan om aan te vallen en aan te vallen. Ik ben niet het type coach dat dat gaat verbieden. We willen dominant zijn, maar we moeten ook controle houden over het spel. Zodra we de controle verliezen, komen we in de problemen.”

Thuis spelen is een groot voordeel door de enorme steun van van de Turkse supporters, maar het kan volgens Hiddink ook een nadeel zijn. “We weten allemaal dat Turks voetbal in veel gevallen en voor een groot deel  gebaseerd is op emotie. Als de spelers daarin meegaan kan dat in ons nadeel werken. Natuurlijk houden we van de atmosfeer en van de passie op het veld, maar de spelers moeten tegelijkertijd ook heel slim zijn”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch