Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije zet kerncentrale bij breuklijn door

17 mrt
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

erdo

in: Het Financieele Dagblad

Istanbul – De ernstige problemen met de Fukushima-kerncentrale in Japan hebben regeringsleiders in veel landen gedwongen hun kernenergiebeleid opnieuw onder de loep te nemen, maar zo niet in Turkije. De Turkse premier Recep Erdogan vaart zijn eigen koers. Kort voor zijn vertrek deze week naar Moskou zei hij dat er geen sprake van kan zijn dat Turkije zijn plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrales opschort.

‘Er kleven ook risico’s aan het gebruik van cosmetica, vanwege de chemische stoffen. Toch stopt niemand ermee’, aldus Erdogan. ‘Wie risico’s wil vermijden, zou ook moeten afzien van oliepijpleidingen en geen gas in de keuken mogen gebruiken.’

Milieuorganisaties stellen echter dat de nieuwe Akkuyu-centrale wordt gebouwd op slechts 25 km afstand van een breuklijn. Volgens sommige studies is het gebied bij de stad Mersin juist relatief veilig, maar deze week verklaarde een organisatie van ingenieurs dat een groot risico wordt genomen. Zeker is dat zich op een andere breuklijn, dicht bij Istanbul, in 1999 een aardbeving voor met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. Daarbij kwamen meer dan 20.000 mensen om het leven.

Volgens de Turkse minister van energie, Taner Yildiz, zijn er ongetwijfeld lessen te trekken uit Fukushima, maar zullen die geen aanleiding vormen om de plannen voor de bouw van twintig kerncentrales bij te stellen. Turkije wil over twintig jaar zo’n 20% van zijn energie uit kerncentrales halen.

Yildiz zei dat er op dit moment veel ‘informatievervuiling’ is over de problemen bij Fukushima. Hij kritiseerde milieuorganisaties die aandringen op uitstel van de bouw van kerncentrales, met de opmerking dat het risico van een tsunami in het Middellandse Zeegebied niet erg groot is. Hij stelde bovendien dat de Fukushima-centrale veertig jaar oud is en gebouwd is met verouderde technologie.

Turkije ondertekende vorig jaar een contract met de Russische bedrijven Rosatom en Atomstroyexport ZAO om zijn eerste kerncentrale te bouwen bij het gehucht Akkuyu, in de buurt van Mersin aan de zuidoostelijke kust van de Middellandse Zee. Onderhandelingen voor een tweede kerncentrale bij de havenstad Sinop aan de Zwarte Zee met de Tokyo Electric Power Company (Tepco) en Toshiba, die diverse van de Fukushima-reactors bouwden, zijn in een vergevorderd stadium. Aanvankelijk waren de berichten dat er voor het eind van deze maand een akkoord zou zijn, maar dat lijkt nu onwaarschijnlijk.

Turkije heeft een snelgroeiende economie (gemiddeld 7% bbp-groei sinds 2002), een jonge en groeiende bevolking en een stijgende welvaart. Die leiden tot een snel groeiende behoefte aan elektriciteit van zo’n 8% per jaar. Nu al moet Turkije driekwart van zijn energiebehoefte importeren, vooral olie en gas uit Rusland. Om die afhankelijkheid in te perken, heeft het land kernenergie nodig, zo besloot het parlement eind 2007.

Afgezien van de nabijheid van een breuklijn, lijkt de locatie voor de kerncentrale bij Akkuyu logisch: aan het water van de Middellandse Zee en dicht bij grote bevolkingscentra als Adana, Mersin en Antalya, die een groeiende behoefte hebben aan elektriciteit.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch