Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdoğan waarschuwt Khaddafi

24 feb
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

Istanbul – Talloze Turken in Libië proberen de chaos en het geweld in het land te ontvluchten, maar een Turks vliegtuig heeft geen toestemming gekregen om te landen in Benghazi. De Turkse minister van buitenlandse zaken, Ahmet Davutoglu, heeft benadrukt dat de veiligheid van de 25.000 Turken in Libië de hoogste prioriteit heeft. De meesten werken voor bouwondernemingen. Vijftien Turkse bouwprojecten in de havensteden Benghazi en Darnah zijn geplunderd.

Eerder deze maand slaagden de Turkse autoriteiten er wel in de 3000 landgenoten in Egypte op een ordelijke manier te evacueren. Maar de nationale opstand in Libië en het dodelijke geweld van het leger maken de situatie er veel gevaarlijker en chaotischer.

Premier Recep Tayyip Erdoğan zei gisteren dat zijn regering de ontwikkelingen in Libië ‘permanent en met grote zorg volgt’. Erdoğan heeft de afgelopen dagen tweemaal gebeld met de Libische leider Khaddafi om bij hem aan te dringen op een veilige evacuatie van de Turken. De premier waarschuwde Tripoli tegen het nemen van ‘wrede stappen’ om de opstand te onderdrukken. Bloedvergieten ‘van burgers die hun democratische eisen onder woorden brengen zal de spiraal van geweld alleen maar groter maken’, zei hij.

Hij maakte verder bekend dat er circa 2800 Turkse bouwvakkers gestrand zijn in de Libische havenstad Benghazi. Turkije heeft zeven vliegtuigen klaarstaan voor de evacuatie en diverse veerboten gestuurd. Die worden geëscorteerd door een Turks oorlogsschip.

Turkse bouwprojecten in Libië hebben een waarde van $ 23 mrd. Ook de handel tussen Turkije en Libië groeit fors. In 2009 nam het handelsvolume tussen beide landen toe met 60% tot $ 2,2 mrd. Minister voor handel en industrie, Nihat Ergün, zei vorig jaar dat Turkije de handel met Libië de komende vijf jaar wil uitbreiden tot $ 10 mrd.

De Libische staatstelevisie beschuldigde gearresteerde Turken ervan de hand te hebben in de opstand, samen met Egyptenaren, Palestijnen en Tunesiërs. Khaddafi’s zoon haalde fel uit. ‘Wij zullen tot de laatste man vechten en we laten Libië niet in handen vallen van Italianen of Turken.’

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch