Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse minister haalt uit naar Wilders

6 feb
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

Foto: Slawomira Kozieniec

Ankara – De leider van de PVV ‘begrijpt niets van Turkije en hij begrijpt niets van de Europese waarden’. Met deze woorden haalde de Turkse minister Ahmet Davutoglu (Buitenlandse Zaken) gisteren uit naar Geert Wilders zonder deze bij naam te noemen.

De Turkse bewindsman en voormalig professor politieke wetenschappen zette Wilders op zijn nummer naar aanleiding van de vraag wat hij vond van Wilders’ uitspraak dat Turkije een totalitaire staat is. “Iemand die Turkije een totalitaire staat noemt, is duidelijk niet ingevoerd in de terminologie. Ik voel me niet geroepen om op dergelijke uitspraken in te gaan”, aldus Davutoglu. “Onze partner is de Nederlandse regering, andere partijen zijn niet relevant”, zo voegde hij er aan toe.

Tijdens de persconferentie met minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) benadrukte de Nederlandse bewindsman dat Wilders de islam ziet als een politieke ideologie, terwijl de coalitiepartners VVD en CDA de islam zien als een godsdienst met alle rechten voor moslims van dien. “De PVV steunt het minderheidskabinet op bepaalde punten, maar niet wat betreft het buitenlands beleid”.

davu2Rosenthal, die gisterochtend in de ijzige kou een krans legde bij het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, arriveerde dinsdag in de Turkse hoofdstad voor het jaarlijkse overleg met Turkije.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken was lovend over de nauwe en vriendschappelijke banden met Nederland. Wat betreft de bijna 400.000 Turken in Nederland sprak hij wel zijn zorg uit over de ‘groeiende haat tegen vreemdelingen in Nederland’ en pleitte hij ervoor dat de Turken in Nederland op school Turks moeten kunnen leren.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch