Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije werft moderne spionnen in Nederland

25 jan
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

mithfin: Algemeen Dagblad

Istanbul – Altijd al de nieuwe James Bond willen worden? Dan zijn er nu plotseling kansen voor jongeren van Turkse komaf in Nederland en elders in het buitenland.

Volgens de nieuwe baas van de Turkse inlichtingendienst MIT wordt spionage in het buitenland steeds belangrijker voor Turkije. Met zijn snel groeiende economie en toegenomen zelfvertrouwen, stelt Turkije zich steeds onafhankelijker op. Het heeft een actieve buitenlandse politiek die erop gericht is problemen met de buurlanden en conflicten in de regio op te lossen. Om al die redenen is er ook meer behoefte aan het inwinnen van inlichtingen in het buitenland.

Spionnen mogen niet opvallen. Daarom gaat de Turkse inlichtingendienst MIT in Europa, de Verenigde Staten, in het Midden-Oosten en elders Turken werven die zich in weinig of niets onderscheiden van de autochtone bevolking.

Volgens de Turkse krant Sabah heeft de MIT het volgende profiel van de moderne Turkse spion in het buitenland opgesteld: is geboren en getogen in het buitenland; spreekt de taal van zijn geboorteland net zo vloeiend als het Turks, en ziet er niet typisch Turks uit.

Het recruteren van deze moderne spionnen is onderdeel van een grondige reoganisatie van de Turkse spionagedienst. De organisatie wordt gestroomlijnd en er wordt een eind gemaakt aan de traditionele vriendjespolitiek. Familieleden die werden aangetrokken door managers zijn ontslagen. Managers die zich schuldig hebben gemaakt aan dergelijke praktijken zijn eveneens de deur gewezen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch