Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Nucleair overleg Iran ketst af

24 jan
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

saedetjailiin: Het Financieele Dagblad

Istanbul – Iran heeft op geen enkele wijze toegegeven aan internationale druk om te stoppen met het verrijken van uranium. Verder weigerde Saeed Jalili, de belangrijkste Iraanse onderhandelaar, om met concrete bewijzen te komen dat Iran niet werkt aan een kernbom.

Het tweedaagse overleg in Istanbul leverde zelfs geen datum op voor een nieuwe bijeenkomst. Jalili eiste in Istanbul van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en Duitsland het opheffen van de sancties en de erkenning van het recht om uranium te verrijken. Anders wilde hij niet verder praten.

Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de Europese Unie, verklaarde na afloop dat ‘geen van deze voorwaarden de manier zijn om verder te gaan’.

Een mogelijkheid om de impasse te doorbreken is dat Iran stappen neemt om het grootste deel van zijn voorraad van 3000 kilo laagverrijkt uranium over te brengen naar Turkije, zodat Iran niet in staat is dat verder te verrijken voor een atoombom. Niet op basis van de deal die Teheran in mei sloot met Brazilië en Turkije, maar op basis van het voorstel van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, waarin Iran aan veel strengere voorwaarden moet voldoen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch