Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Istanbul verrassend westers

18 jan
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

istanbulisashoppingpara

in: Global Connection

Foto’s: Slawomira Kozieniec

Oriëntaals en anders. Dat zijn de verwachtingen van veel expats wanneer ze te horen krijgen dat Istanbul een paar jaar hun thuisbasis zal zijn. Maar al snel na aankomst blijkt de metropool aan de Bosporus een wereldstad te zijn. Istanbul is een ‘global city’: heel modern en verrassend westers.

“De Bosporus, dat is Istanbul. Door dat water is het allemaal begonnen, in combinatie met de heuvels en het groen. Het is gewoon de ideale plek. Dat wisten ze 3000 jaar geleden ook al”, zegt bedrijfseconoom en geschiedenisliefhebber Mirjam van der Lubbe (50). Samen met haar man Coen (uitgezonden door Rabobank en in Turkije werkzaam bij verzekeraar Eureko)  maakt ze deel uit van de groeiende expatgemeenschap in Istanbul. Aan alles is te merken dat ze happy is in deze stad. “Ik voel me hier thuis”, zegt ze.

Al eeuwen lang heeft Istanbul een betoverende aantrekkingskracht op handelaren, veroveraars en bezoekers. Byzantijnse kerken, oriëntaalse paleizen en sultansmoskeeën uit de tijd dat de stad nog Constantinopel heette, getuigen van een rijke en turbulente geschiedenis. Het oude centrum was achtereenvolgens de hoofdstad van het Romeinse, het Byzantijnse en het Osmaanse Rijk. Het strategische schiereiland beheerst al 26 eeuwen lang de handel door de Bosporus.

Handel en productie zijn nog steeds de belangrijkste pijlers van deze megastad. De drukke containerhavens en de ultramoderne skyline met wolkenkrabbers in de zakenwijk Levent spreken voor zich. En hoewel Ankara in 1923 de titel ‘hoofdstad’ overnam, blijft Istanbul de economische en culturele hoofdstad van de moderne republiek Turkije. Zeker 55 procent van de Turkse handel komt uit Istanbul. De stad genereert 21 procent van het bruto binnenlands product.

Uitdijende wijken

Daarom is de stad een magneet voor buitenlandse bedrijven, maar ook voor Turken uit de provincie. De bevolking van Istanbul is de afgelopen 30 jaar verdrievoudigd. Volgens officiële statistieken wonen er nu 12,8 miljoen mensen, maar het werkelijke aantal zou zeker 16 miljoen zijn.

De aanhoudende toestroom van migranten leidt tot een ongecontroleerde groei door de uitdijende wijken van simpele ‘gecekondu’ (letterlijk: in een nacht gebouwd) huizen aan de rafelranden van de stad. Dergelijke organisch groeiende volkswijken worden later geïncorporeerd in de stad of afgebroken om plaats te maken voor moderne sociale woningbouw in hoge flats.

De meeste expats wonen in bewaakte compounds met moderne appartementen in Etiler, Kemer, Zekeriyaköy, Arnavutköy, Sariyer, Tarabya en Kuruçeşme, noordelijke buitenwijken van Istanbul, op de heuvels langs of aan de oevers van de Bosporus. De prijzen lopen uiteen. Degenen die ervoor kiezen een appartement te betrekken met uitzicht op de Bosporus betalen per maand 1500 tot 2000 dollar meer.

Comfortabel om te wonen

“Wat me het meest heeft verrast, is dat het zo comfortabel is om hier te wonen. En dat het zo modern en westers is”, zegt Mirjam. “Ik had me voorbereid op het oosterse, maar had niet verwacht dat ik al het geweldige uit het westen hier ook zou vinden. Heerlijk vind ik het dat je weliswaar in een heel andere wereld zit, maar ook dicht bij huis – voor mij is het maar drieënhalf uur vliegen – zodat je ook gemakkelijk je familiebanden en oude vriendschappen kunt blijven onderhouden. Daarnaast vind ik het veilig hier. Je kunt je als vrouw gemakkelijk bewegen in deze stad. Ik zal niet ontkennen dat mijn portemonnee hier uit mijn handtas is gestolen, maar als ik dan denk aan de brute inbraak die we in Luxemburg hebben gehad, denk ik over die portemonnee: is dat alles?”

Chaotisch verkeer

istanbulashoppingparadiVerpleegkundige Oona Smelt   (29, uitgezonden door Philips) was aanvankelijk sceptisch over Istanbul. Ik had gedacht dat het een oosterse stad zou zijn. Zodra we hier aankwamen, realiseerde ik me dat ik mijn beeld moest bijstellen. Het heeft me echt verbaasd wat voor wereldstad het is. Alle internationale koffieketens zitten hier bijvoorbeeld, de dichtheid van dure auto’s is erg hoog, alle topmerken uit de modewereld zijn er en talloze luxe shopping malls. Istanbul is een heel moderne stad, ik denk moderner dan veel West-Europese steden. Het is me honderd procent meegevallen”.

Het drukke, chaotische verkeer, de luchtvervuiling en de geluidsoverlast,worden door expats vaak als een minpunt ervaren. “En het feit dat je als moeder met jonge kinderen voor alles de auto nodig hebt, zelfs om in een park te komen”, zegt Oona. “Het is enorm heuvelachtig en dus vrij moeilijk om even een leuke wandeling te maken. In mijn eigen land deed ik alles op de fiets. Dat mis ik hier wel”.

Een goed alternatief is het openbaar vervoer, dat prima is geregeld. Er is een uitgebreid netwerk van busverbindingen, een moderne metro en tram, een ‘metrobus’ die op een autovrije busbaan rijdt van het Europese naar het Aziatische deel van de stad, veerboten, ‘dolmuş’ minibusjes, en talloze gele taxi’s die goedkoop zijn in vergelijking met Europa en de Verenigde Staten.

Verliefd

Niet iedereen vindt het verkeer en het lawaai een probleem. Dora Quadranti (40), samen met haar man Luca uitgezonden door UniCredit, zegt: “Ik ben verliefd op Istanbul geworden. Ik houd van de geluiden van de stad, het toeteren van de boten op de Bosporus, het gekrijs van de zeemeeuwen, het zingen van de muezzins van de minaretten vijf keer per dag, de verkeerspolitie die door luidsprekers schreeuwt, de claxons van de taxi’s. Na vijf jaar ben ik gewend geraakt aan het chaotische verkeer zonder regels. Je moet gewoon extra goed opletten.”

Een baan nemen is voor expatpartners in Turkije niet aantrekkelijk, zegt Francesca Messina Boiteux (34), die van december 2001 tot augustus 2006 in Istanbul woonde uitgezonden door Solvay.“ Je hebt maar twee weken per jaar vakantie. En part-time banen zijn in Turkije niet dik gezaaid. Net als veel buitenlandse vrouwen deed ik daarom vrijwilligerswerk. Ik was onder meer redacteur van ‘Lale’, het magazine van de organisatie International Women of Istanbul (IWI).”

Onderwijs van topkwaliteit

Internationale scholen voor de kinderen van expats zijn ruim voorhanden en van topkwaliteit. Dat geldt ook voor de medische zorg. Alle particuliere ziekenhuizen hebben internationaal geschoolde artsen en zijn zeer luxueus. Aan de pluskant staan ook de hoge levensstandaard, de manier waarop de Turken van het leven genieten, en de uitgebreide expatgemeenschap. “De expat community is groot en zeer divers”, zegt Dora. “Men helpt elkaar en er zijn diverse organisaties die allerlei activiteiten organiseren om de onderlinge band te versterken.” En je kunt in Istanbul echt fantastisch winkelen.”

Shopping paradise

“Ik denk dat ik vanaf nu een probleem heb, want als je Istanbul gewend bent, valt daarna alles tegen”, zegt Mirjam. “Kun je een beter ‘shopping paradise’ voorstellen dan Istanbul? Ik koop in andere landen niks meer. Als ik voor kleding ga shoppen is het aanbod overweldigend, en in alle prijsklassen. Je kunt t-shirtjes voor 2 dollar kopen en handtassen van 5000 dollar. In het begin word je echt een shopaholic. Als je langer blijft, neemt het wel weer af.”

Oona : ”Wat ik hier erg leuk vind is dat alle vrouwen heel erg hun best doen om er leuk uit te zien als ze ’s avonds uitgaan. De kleding is allemaal net nieuw en heel modieus. Mijn spijkerbroek hangt hier veel vaker in de kast dan vroeger.”

De meeste expats die voor het eerst in Istanbul komen, verwachten een subtropisch klimaat, maar het kan er ook koud zijn en flink regenen. Een positieve verrassing is ‘de vriendelijkheid en ongekende gastvrijheid van de Turken’, zo verwoordt Francesca de mening van alle expatpartners. “Ik was een keer even in verwarring bij de tram en kreeg zomaar gratis een muntje van een Turkse man”, zegt Francesca enthousiast. “Een andere man gaf me een kalligrafisch geschreven bordje met ‘Maşallah’ (dat God je behoede) voor mijn baby, Riccardo. Toen we net in Warschau waren aangekomen zei Riccardo: “Iedere keer als ik dat ‘Maşallah’-bord zie, voel ik me thuis.”

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch