Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Ali Sami Yen Stadion is geschiedenis

13 jan
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

alisamiyenIstanbul – Het was een emotioneel afscheid voor spelers en fans van Galatasaray gisteravond. De Cimbom familie was voor de laatste keer bij elkaar in het Ali Sami Yen Stadion voor de laatste wedstrijd in hun oude thuis. En eindelijk won het elftal onder leiding van captain Arda weer eens een wedstrijd: 3-1 tegen de derde divisie ploeg Beypazarı Şekerspor in Groep A van de Ziraat Turkish Cup.

Het einde van het 47 jaar oude stadion ging gepaard met allerlei feestelijkheden.

Er was veel vuurwerk in de clubkleuren geel en rood, een massaal ballet op het veld, veel vlaggen, muziek, een lichtshow en natuurlijk tranen.
Het stadion werd 1964 in gehuldigd en vernoemd naar Ali Sami Yen, de oprichter van Galatasaray. Ploegen die op bezoek kwamen noemden het “de hel”. Zaterdag zal de club verhuizen naar een ultramodern nieuw stadion – de Türk Telekom Arena (Aslantepe) in Seyrantepe (Şişli).
Het oude, legendarische stadion was een goudmijn voor Galatasaray. In de afgelopen 47 jaar won Galatasaray onder meer de UEFA Cup en de UEFA Super Cup (2000), een totaal van 17 landstitels en Turkse Cups, 11 Turkse voetbalbond (TFF) Super Cups en 12 keer de Sportverslaggevers (TSYD) Cups.
In het huidige seizoen bracht het stadion de fans alleen maar narigheid. Hun helden thuis door met Beşiktaş vernederd met 1-2. Coach Frank Rijkaard werd op grond van de bar slechte resultaten de laan uitgestuurd. En de terugkeer van de Roemeense coach Gheorghe Hagi hielp om het elftal weer beter te laten voetballen.Het team met aanvoerder Arda weer in de gelederen verloor zelfs haar laatste competitiewedstrijd in het Ali Sami Yen tegen Ankara Genclerbirligi 0-2. Galatasaray staat op dit moment op de vijfde plaats op de ranglijst, 19 punten achter leider Trabzonspor.
De fans, de coach en het bestuur hopen allen dat het nieuwe stadion een nieuw begin zal inluiden. Een locatie waar spelers en fans nieuwe hoofdprijzen kunnen pakken.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch