Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije beleeft ongekende economische voorspoed

9 dec
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

1316a

Foto: Slawomira Kozieniec

in: Algemeen Dagblad

ANKARA – De groei van de wereldeconomie zit alweer in een lagere versnelling. Maar Turkije geniet van een onverwacht spectaculair herstel. Vorig jaar kende de Turkse economie nog een krimp van 4,7 procent. Een echte opleving werd pas in 2011 verwacht. Nu het eind van 2010 in zicht komt, blijkt uit alle gegevens dat EU-kandidaat Turkije al dit jaar beter presteert dan de meeste andere opkomende markten.


De auto-industrie is een mooi voorbeeld van de dynamiek van Turkije en het grote vertrouwen en de kooplust van de Turkse consument. In de straten van grote steden als Istanbul, Izmir en Ankara zijn steeds meer luxe automerken te zien. De dealers maken melding van recordverkopen. Dit jaar zullen er niet minder dan 735.000 auto’s worden verkocht, aldus Ali Haydar Bozkurt, de ceo van Toyota Turkije. Het vorige record dateert al weer van 2005 toen er 729.000 personenwagens werden verkocht.

Vorig jaar steunde de AKP-regering van premier Erdogan de autosector met het tijdelijk opschorten van de speciale accijns op auto’s. Aan het begin van dit jaar waren de verwachtingen laag, omdat het belastingvoordeel op auto’s niet langer gold. “Iedereen verwachtte dat de wonden die de crisis had geslagen pas in 2011 geheeld zouden worden”, aldus Toyota-baas Bozkurt.

“Maar onverwachts trok de markt aan. Een van de belangrijkste redenen was het dalen van de rente”. Zeker twee op de drie auto’s in Turkije wordt gekocht met een persoonlijke lening. En de rente daarvan is sinds 2009 gezakt met zo’n 7 procent tot 15 procent.

Minister Mehmet Simsek (Financiën) is duidelijk trots op de robuuste groei van de economie. Hij neemt in zijn ministerie in Ankara ruim de tijd om zijn visie te geven op de ontwikkelingen.

“Onze banksector is gezond. Na de crisis van 2001 is die in samenwerking met het IMF gesaneerd en geherstructureerd. De inflatie die in de afgelopen decennia gemiddeld 70% was, is nu rond 8,5%. We hebben een jonge, dynamische bevolking. Sinds 2002 hebben we veel staatsbedrijven geprivatiseerd en de economie gemoderniseerd. En de buitenlandse investeringen groeiden van $1 miljard in 2002 tot $22 miljard in 2007”.

De minister verbloemt de structureel zwakke kanten van de Turkse economie niet. Het hoge tekort op de lopende rekening, dat in de eerste zes maanden van dit jaar met 180% groeide, maakt de economie te afhankelijk van buitenlands kapitaal. De hoge werkloosheid van rond de 12 procent is moeilijk te verlagen. “Elk jaar komen er 800.000 afgestudeerde jongeren op de arbeidsmarkt”, verzucht de minister. ‘We moeten meer geld in onderwijs investeren om de kwaliteit van onze producten te verhogen. We moeten ons extreem genereuze pensioensysteem en de rigide arbeidsmarkt hervormen en veel efficiënter worden met het innen van belastingen.”

Maar de minister is, net als de meeste Turken, optimistisch. “We maken een heel snel en diepgaand moderniseringsproces door.” Ook investeerders en internationale instellingen hebben vertrouwen. Het IMF verwacht een economische groei van 7,8%. De OESO, de club van 33 rijkste industrielanden ter wereld, verwacht 8,2%. Daarmee is Turkije de snelst groeiende economie van de OESO.

Foto: Slawomira Kozieniec

in: Algemeen Dagblad

ANKARA – De groei van de wereldeconomie zit alweer in een lagere versnelling. Maar Turkije geniet van een onverwacht spectaculair herstel. Vorig jaar kende de Turkse economie nog een krimp van 4,7 procent. Een echte opleving werd pas in 2011 verwacht. Nu het eind van 2010 in zicht komt, blijkt uit alle gegevens dat EU-kandidaat Turkije al dit jaar beter presteert dan de meeste andere opkomende markten.

De auto-industrie is een mooi voorbeeld van de dynamiek van Turkije en het grote vertrouwen en de kooplust van de Turkse consument. In de straten van grote steden als Istanbul, Izmir en Ankara zijn steeds meer luxe automerken te zien. De dealers maken melding van recordverkopen. Dit jaar zullen er niet minder dan 735.000 auto’s worden verkocht, aldus Ali Haydar Bozkurt, de ceo van Toyota Turkije. Het vorige record dateert al weer van 2005 toen er 729.000 personenwagens werden verkocht.

Vorig jaar steunde de AKP-regering van premier Erdogan de autosector met het tijdelijk opschorten van de speciale accijns op auto’s. Aan het begin van dit jaar waren de verwachtingen laag, omdat het belastingvoordeel op auto’s niet langer gold. “Iedereen verwachtte dat de wonden die de crisis had geslagen pas in 2011 geheeld zouden worden”, aldus Toyota-baas Bozkurt. “Maar onverwachts trok de markt aan. Een van de belangrijkste redenen was het dalen van de rente”. Zeker twee op de drie auto’s in Turkije wordt gekocht met een persoonlijke lening. En de rente daarvan is sinds 2009 gezakt met zo’n 7 procent tot 15 procent.

Minister Mehmet Simsek (Financiën) is duidelijk trots op de robuuste groei van de economie. Hij neemt in zijn ministerie in Ankara ruim de tijd om zijn visie te geven op de ontwikkelingen.

“Onze banksector is gezond. Na de crisis van 2001 is die in samenwerking met het IMF gesaneerd en geherstructureerd. De inflatie die in de afgelopen decennia gemiddeld 70% was, is nu rond 8,5%. We hebben een jonge, dynamische bevolking. Sinds 2002 hebben we veel staatsbedrijven geprivatiseerd en de economie gemoderniseerd. En de buitenlandse investeringen groeiden van $1 miljard in 2002 tot $22 miljard in 2007”.

De minister verbloemt de structureel zwakke kanten van de Turkse economie niet. Het hoge tekort op de lopende rekening, dat in de eerste zes maanden van dit jaar met 180% groeide, maakt de economie te afhankelijk van buitenlands kapitaal. De hoge werkloosheid van rond de 12 procent is moeilijk te verlagen. “Elk jaar

komen er 800.000 afgestudeerde jongeren op de arbeidsmarkt”, verzucht de minister. ‘We moeten meer geld in onderwijs investeren om de kwaliteit van onze producten te verhogen. We moeten ons extreem genereuze pensioensysteem en de rigide arbeidsmarkt hervormen en veel efficiënter worden met het innen van belastingen.”

Maar de minister is, net als de meeste Turken, optimistisch. “We maken een heel snel en diepgaand moderniseringsproces door.” Ook investeerders en internationale instellingen hebben vertrouwen. Het IMF verwacht een economische groei van 7,8%. De OESO, de club van 33 rijkste industrielanden ter wereld, verwacht 8,2%. Daarmee is Turkije de snelst groeiende economie van de OESO.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch