Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Rel in Turkse soap: actrice ‘christenhond’ genoemd

22 nov
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

carolinaliin: Algemeen Dagblad

Istanbul – Blondines kunnen in Turkije nog steeds rekenen op extra aandacht van de mannen. Daarom laten zo veel Turkse vrouwen zich blonderen. Toch vallen Turkse macho’s vooral op naturel blonde of geblondeerde dames uit Europa. Dat blijkt onder andere uit de nieuwe soap serie ‘De tijd vliegt voorbij’.

Westerse vrouwen worden niet alleen op een voetstuk geplaatst, maar veel Turken kijken ook op hen neer. Ook daarvan is de soap op de zender Kanal D een realistische afspiegeling van de werkelijkheid.

De Nederlandse Caroline, een van de hoofdrollen in het familiedrama, wordt herhaaldelijk ‘gavur’ genoemd, een misprijzend Turks woord voor ‘ongelovige’, ‘heiden’ en ‘ketter’. De uitdrukking wordt in Turkije gebruikt voor iedereen die geen moslim is en vooral voor christenen. Het heeft duidelijk de bijklank van ‘waardeloze christenhond’.

Dergelijke stigmatiserende en discriminerende kwalificaties zijn ongepast in een land dat al sinds 1999 kandidaat-lid is van de Europese Unie en sinds die tijd bezig is om wetten, normen en waarden aan te passen aan de EU-criteria.

Daarom heeft de commissie voor mensenrechten van het Turkse parlement de scenarioschrijvers van de soap serie op de vingers getikt. Ophouden met dit soort discriminatie van buitenlanders is de boodschap.

De rel wordt door de Turkse krant Radikal breed uitgemeten. Met een verwijzing en een foto van Caroline bovenin op de voorpagina en met meer dan een pagina binnenin met de kop ‘Berisping wegens ‘gavur’ krijgt voorwaardelijke steun’.

Hoewel waarschuwen tegen discriminatie prima is, dienen de overheid en het parlement de vrijheid van meningsuiting te respecteren en moeten we waken voor nog meer censuur, zo benadrukken Turkse pleitbezorgers van de mensenrechten. Turkije heeft al een slechte reputatie op het gebied van persvrijheid. Op de ranglijst van Reporters Without Borders staat Turkije op nummer 138 van de 175 landen, 16 plaatsen lager dan vorig jaar. Ruim 40 journalisten zitten in de gevangenis. Tegen zeker 700 journalisten zijn processen aangespannen. En honderden websites zijn door justitie geblokkeerd.

In de populaire serie ‘De tijd vliegt voorbij’, die in september van start ging, speelt de Nederlandse Caroline de hoofdrol. Ze is lang, slank en in de ogen van de Turkse zeebootkapitein Ali – uiteraard met snor – oogverblindend mooi. Hij is getrouwd, heeft vier kinderen, en komt de 24-jarige Caroline op een van zijn reizen tegen in Nederland. Ali is meteen smoorverliefd. Wanneer Caroline besluit om naar Turkije te komen, ontstaan er allerlei spanningen in het gezin van de zeebootkapitein.

De drama’s en emoties die het gevolg zijn van deze buitenechtelijke liefdesrelatie in het gezin van Ali worden in de soap langzaam uitgesponnen. Het gezinsdrama speelt zich af in het jaar 1967 en de rol van de Nederlandse Caroline wordt vertolkt door de uit Keulen afkomstige Wilma Elles.

Er staan nog meer verwikkelingen met een Nederlands tintje op de rol. Voor een van de volgende episodes is het castingbureau van de soap nog op zoek naar een Nederlander die een rolletje kan spelen als bankdirecteur.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch