Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Hiddink werkt aan revolutie in Turks voetbal

21 nov
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse pers ziet na de nederlaag  van het nationale elftal tegen Oranje vooral lichtpunten. ‘Wel hoop maar geen goals’, aldus de kop over de hele breedte van de sportpagina van Hürriyet.

In alle kranten wordt benadrukt dat ‘Hollanda’ de nummer twee van de wereld is en dat de Turken in Amsterdam veel strijd hebben geleverd. De mannen met de halve maan en de ster op de borst creerden zelfs meer kansen dan Oranje, zo wordt trots gemeld. Een morele overwinning wordt de 1-0 nog net niet genoemd, maar dat is wel de toon van de commentaren.

De krant Milliyet wijst er op dat het team van de Turkse bondscoach Guus Hiddink de vriendschappelijke wedstrijd alleen maar verloor doordat de onervaren jonge spelers de kansen voor het Nederlandse doel niet verzilverden.

Ondanks de goal van Klaas-Jan Huntelaar was de verdediging beter georganiseerd dan in de afgelopen wedstrijden. Met name de 21-jarige Serdar Kesimal van Kayserispor, die voor het eerst was geselecteerd voor het nationale team, krijgt complimenten voor zijn effectieve tackles.

Ook commentator Altan Tanrikulu benadrukt de positieve punten in het spel van de Turken. De rustige opbouw en goede passing in de eerste helft. De kansen in de laatste 20 minuten van de tweede helft toen Oranje werd vastgezet op de eigen helft. Helaas toch geen goals. “Hiddink zal het probleem van doelpunten maken moeten oplossen om zich te kwalificeren voor de eindronde”, zo stelt Tanrikulu vast.

Hiddink werkt aan een revolutie aldus diverse commentatoren in de sportpers. Het feit dat hij maar liefst negen nieuwe en jonge spelers had opgeroepen voor de nationale selectie geeft de Turkse analisten hoop. Hij werkt niet alleen aan een verjonging, maar ook nog aan tweede revolutie. Eindelijk breken de prominente spelers uit de provincie door. Net als in de competitie waar de kopgroep op dit moment wordt gevormd door Trabzonspor, Kayserispor  en Bursaspor.

Turkije verloor tegen Duitsland in de kwalificatie voor Euro 2012 en daarna tegen voetbaldwerg Azerbeidzjan. Hiddink kreeg bakken kritiek over zich heen, omdat hij doorging met de oude garde die zich niet had weten te plaatsen voor het WK in Zuid-Afrika.

Nu hij eindelijk luistert naar de critici ‘gloort er weer hoop, maar het team heeft tijd nodig’, aldus commentator Osman Tamburaci in de krant Yeni Şafak.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch