Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Onze man in Istanbul

4 nov
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

asssewsdin: Buitenlandse Markten

Foto: Slawomira Kozieniec

Paul Korff de Gidts

“Per jaar behandelen we zo’n duizend aanvragen van Nederlandse ondernemers die zaken willen doen met Turkije”, vertelt Paul Korff de Gidts (57) hoofd van de economische afdeling van het Consulaat-Generaal in Istanbul. “Dat zouden er nog veel meer kunnen zijn. Ik denk dat veel Nederlandse ondernemers nog onvoldoende op de hoogte zijn van het grote aanbod van diensten dat wij verzorgen.

Van 2006 tot 2010 is de belangstelling van het Nederlandse bedrijfsleven enorm gegroeid. Ondernemers raken er steeds meer van doordrongen dat  Turkije een grote, dynamische markt is (met een  bevolking van maar liefst 75 miljoen inwoners), met een jonge, goed opgeleide beroepsbevolking. En dat hier veel kansen liggen in sectoren als duurzame energie, milieu, watermanagement, infrastructuur, auto-industrie, maritiem, landbouw en in de gezondheidssector.

Ondernemers die in Turkije hun product willen verkopen of op zoek zijn naar een agent of distributeur, kunnen bij ons aankloppen voor een markt-scan. Daarin wordt gekeken of het product kans van slagen heeft op de Turkse markt. Wat de wettelijke bepalingen zijn. De invoerrechten en dergelijke. We brengen het hele plaatje in beeld. We kijken ook naar wat de concurrentie doet. We brengen de Nederlandse klant  in contact met vergelijkbare spelers hier. Desgewenst krijgen ze een lijst met adressen en contactgegevens van agenten, distributeurs, advocaten, accountants, tolken.  Ranpak BV, een bedrijf voor milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal, is zo’n bedrijf dat bij ons aanklopte en via ons een distributeur vond. Dit jaar wil het zelfs een eigen bedrijf in Turkije starten.

Vertrouwen en vriendschap is bij het zakendoen in Turkije ontzettend belangrijk. Evenals respect. Ook al is het financieel gezien een interessante propositie, de Turkse partner moet er ook een goed gevoel bij hebben. Het moet klikken.

Ondernemers die zaken willen doen met Turkije dienen de markt te betreden op basis van een goed gestructureerd market-entry plan.  Daarnaast is het zeer aan te bevelen voor  juridische zaken het advies van een deskundige in te winnen. De lokale wetgeving wijkt namelijk  op een aantal punten af  van hetgeen in Nederland gebruikelijk is (bv het kopen van onroerend goed).

Turkije biedt legio van kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Voor iedere ondernemer is er in principe wel een mogelijkheid in Turkije.”

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch