Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Zelfmoordenaar slaat toe in toeristisch hart Istanbul

3 nov
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Bij een zware bomaanslag in het toeristische hart van Istanbul zijn zeker 32 gewonden gevallen. De dader van de zelfmoordaanslag kwam om het leven. Vijftien van de gewonden zijn agenten van de oproerpolitie. De rest zijn burgers. Niet bekend is of er ook toeristen onder de slachtoffers zijn.

“Voor zover we nu weten zijn er geen Nederlanders onder de gewonden”, aldus een diplomaat in Istanbul.

De nog onbekende terrorist – een man van rond de 25 – liep rond half tien ’s ochtends naar de bussen met operoerpolitie op het populaire Taksim plein en wilde daar de explosieven op zijn lichaam tot ontploffing brengen, maar hij werd tegengehouden en detoneerde de bom. Diverse bussen werden weggeblazen door de explosie die tot in het Nederlandse consulaat-generaal, 2 km verder, kon worden gehoord. Meteen daarna was er geweervuur te horen.

Aan de rand van het Taksim plein, vlakbij het monument met twee standbeelden van Atatürk, staan altijd bussen met oproerpolitie uit voorzorg tegen demonstraties. De politie vond later nog explosieven die niet tot ontploffing waren gebracht.

“Geen van de gewonden is in levensgevaar”, aldus de hoofdcommissaris van de nationale politie, Oğuz Kaan Köksal.

De politie wilde niet speculeren over het motief van de dader, wiens identiteit niet werd vrijgegeven. Geen enkele organisatie heeft de verantwoordelijkheid voor de bomaanslag opgeëist.
De terroristische aanslag kwam op de laatste dag van een eenzijdige wapenstilstand van de Koerdische PKK.

Koerdische terroristen en radicalen van extreem linkse partijen hebben eerder bomaanslagen gepleegd in Istanbul. Twee keer eerder zijn er zelfmoordaanslagen geweest op de politie op het Taksim plein. In 1999 liepen daarbij drie agenten en tien voorbijgangers verwondingen op. En in 2001 kwamen er twee agenten om het leven.

In 2003 waren er vier zelfmoordaanslagen in Istanbul met vrachtwagens tegen twee synagoges, het Britse consulaat en de HSBC bank. Daarbij kwamen in totaal 58 mensen om het leven en raakten er 750 gewond.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch