Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Supporters scanderen: ‘Oprotten Rijkaard!’

22 okt
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul  – Frank Rijkaard heeft gefaald in Turkije. Hij heeft de topclub Galatasaray geen enkele prijs en geen enkele eervolle plaats kunnen bezorgen. De Nederlandse toptrainer die in Barcelona grote triomfen vierde, heeft het in de heksenketel van het Turkse voetbal niet kunnen waarmaken. Daarom dient hij op staande voet onslagen te worden. Dat is het oordeel van de fanatieke aanhang van Galatasaray en ook van de Turkse sportpers.


Gisteren was er crisisberaad met de topbestuurders van Galatasaray. Rijkaard was daarbij ook aanwezig. Na afloop legde de vice-voorzitter Murat Helvaci een korte verklaring af. “We hebben alles over ons voetbal besproken. De komende dagen zullen we onze besluiten bekendmaken”.

Iedereen is het over eens dat Rijkaard en zijn assistent Johan Neeskens geen toekomst meer hebben bij Galatasaray. De laatste druppel was de smadelijke thuisnederlaag tegen de onervaren middenmoter Ankaragücü zondagavond. Het werd 2-4. De verdediging maakte de ene na de andere blunder en leek op een Zwitserse gatenkaas. Heel de wedstrijd liep de zwaar door blessures gehavende selectie van Rijkaard achter de feiten aan en tegen een achterstand aan te hikken. De enige die voor gevaar en de doelpunten zorgde was de Tsjechische spits Milan Baros.

Tegen het eind van de afgang tegen Ankaragücü werd het duidelijk dat Rijkaard geen enkel krediet meer heeft. De supporters die hem het afgelopen jaar ondanks alle tegenslagen door dik en dun bleven steunen met spreekkoren, keerden zich nu voor het eerst tegen hem. Ze scandeerden: ‘Oprotten Rijkaard!’ En ze riepen om ‘Keizer Fatih Terim’, de voormalige coach van het nationale team van Turkije en van Galatasaray van 1996 tot 2000. In die vier jaar werd Galatasaray vier keer op rij landskampioen en won het in 2000 als enige Turkse club de UEFA Cup.

Rijkaard sloeg na het vierde doelpunt van de bezoekers vertwijfeld zijn hand voor de ogen en verliet het veld met een verbeten trek om zijn mond. Na afloop liet hij weten dat hij en zijn staf hadden besloten ‘niet op te stappen, maar wij zullen elk besluit over ons respecteren’.

Het bestuur van Galatasaray staat voor een dilemma. Komende zondag staat de derby tegen aartsrivaal Fenerbahçe op het programma. Alles moet gedaan worden om die beladen wedstrijd te winnen. Rijkaard functioneert weliswaar niet naar behoren, maar er is zo gauw ook geen opvolger die de touwtjes in handen kan nemen. De selectie is op cruciale plaatsen verzwakt. Spelmaker Arda Turan is geblesseerd. Dat geldt ook voor spits Milan Baros en centrale verdediger Lucas Neill. Als Rijkaard deze week nog overleeft, dan wordt de wedstrijd tegen Fenerbahçe zeker zijn laatste kans. Een afgang tegen de belangrijkste rivaal zal niemand hem vergeven. In de theehuizen weten ze het al wat er met Rijkaard gaat gebeuren: ‘Oprotten’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch