Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Nederlands gezin zwerft door Turkije

22 okt
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul –  Twee Nederlandse kinderen leiden met hun ouders sinds vorige zomer een zwervend bestaan in Turkije. Het gezin zou er financieel aan de grond zijn geraakt nadat het losgeld voor een ontvoerd kind moest betalen. Maar in Nederland is er niemand meer die daarin gelooft en groeien de zorgen over het lot van de kinderen. ,,Die zijn hiervan de dupe.”

Marc Guillet en Raymond Boere

Ze doden de tijd met spelen of kleuren aan tafel zoals nu tijdens een ontmoeting in de McDonald’s van Istanbul. De 9-jarige Jessy doet niet anders sinds ze met haar ouders en zusje Jacqueline (3) vorig jaar zomer vertrokken naar Turkije. De Turkse taal spreekt ze niet. Vriendjes heeft ze al lang niet meer ontmoet en het klaslokaal zag ze vorig jaar zomer voor het laatst. ,,We laten de kinderen zo veel mogelijk buiten spelen,’’ zegt moeder Nathalie Otten. ,,Ze kleien veel, maken van grote stapelblokken een hele kermis en ik vraag haar ook verhaaltjes te schrijven. Die kijk ik dan na en wijs haar op de fouten. Zo geef ik haar wat taalles.”

BROODJES KIP

Ed Tichelaar en Nathalie Otten uit Geldrop reizen met hun kinderen al een jaar van Turks hotel naar hotel en zijn naar eigen zeggen afhankelijk van de gastvrijheid van anderen. ,,We hebben al heel wat dagen van broodjes kip geleefd.’’

Ze kunnen niet anders, beweren ze. Financieel zitten ze aan de grond nadat ze vorig jaar naar Turkije vertrokken om een nieuw bestaan op te bouwen en daar alles kwijtraakten. Een ex-partner zou betrokken zijn bij de ontvoering van Jessy in Turkije en 15.000 euro losgeld hebben geëist. Al hun waardevolle bezittingen zoals hun auto en juwelen verkochten ze om hun dochter terug te krijgen. Nu hebben ze geen geld meer om terug te keren naar Europa. En niemand die ze wil helpen.

Het klinkt als een schrijnend verhaal. Maar in Nederland zijn nog maar weinig mensen die dat willen geloven. ,,De kinderen worden hier op een schandalige manier misbruikt en zijn hier de dupe van,’’ zegt vader Frans Otten van Nathalie die zich bekommert om het lot van de kinderen. Het gezin wordt in Nederland onder meer gezocht wegens oplichting. De auto waarmee ze naar Turkije reden, is nog altijd niet betaald bij de dealer. De eigenaar deed er aangifte van, bevestigt de politie.

Ook weigeren ze concrete hulp te aanvaarden. Vader Frans en zijn zoon hebben Nathalie aangeboden om met de kinderen per vliegtuig naar Nederland te komen. Ze gingen er niet op in. Het programma TROS Vermist spande zich eveneens in, het Nederlands consulaat in Turkije en ook het Internationaal Centrum Kindontvoering wilde ze helpen. Maar deze hulppogingen mislukten keer op keer.

Nu heeft opnieuw een Nederlander zich ontfermd over het gezin. Hij zamelt geld in bij de Nederlandse gemeenschap en hij zorgt via zijn contacten met hulpverleners dat zij bij een gezin onderdak krijgen. ,,We willen met de bus naar de grens. En vanuit Sofia naar een veilige bestemming ergens in Europa,’’ zegt Nathalie. Maar voor Loes Leeman van het programma TROS Vermist is het inmiddels een herkenbaar patroon. Ook zij trapten aanvankelijk in het zielige verhaal over de ontvoering en wijdden er al in januari een item aan. Kijkers schonken zelfs geld, maar die hulp leidde nog steeds niet tot hun terugkeer. TROS Vermist stortte uit eigen zak ‘de paar honderd euro’ terug aan de kijkers. Tien maanden later blijkt de situatie van het gezin onveranderd. Leeman maakt zich daarom vooral zorgen over het lot van de kinderen die nog steeds rondzwerven. ,,Dit gezin is niet uit op hulp, maar op geld. Wij krijgen geregeld mailtjes van kijkers die alarm slaan over de zogenaamd schrijnende situatie. Het zijn helaas oplichtingspraktijken om aan geld te komen. En de kinderen zijn daarvan de dupe. Zij groeien op zonder toekomst.’’

Hulpinstanties in Nederland zeggen niets voor de kinderen te kunnen betekenen. Bureau Jeugdzorg in Eindhoven, waar het gezin totdat het vertrok onder toezicht was, maakt zich eveneens grote zorgen. Omdat ze lange tijd onvindbaar waren, is dat toezicht opgeheven. Nu heeft Jeugdzorg niets meer over het gezin te zeggen, zegt Jeugdzorg-manager Van Heel. ,,Maar het mag duidelijk zijn dat een vluchtsituatie voor geen enkel kind goed is. Zij moeten naar school, stabiliteit en structuur hebben.’’

TERUGKEREN

De kinderen naar Nederland halen, is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken niet mogelijk. Volgens woordvoerder Prommersberger kan Nederland niets aan de situatie veranderen omdat het gezin in een niet-EU-land verblijft en is uitgeschreven in Nederland. ,,De mogelijkheden voor Nathalie en de kinderen om terug te keren zijn er. Zij moet alleen de stap maken. Wij kunnen haar niet dwingen. Voor haar man ligt dat gecompliceerder. Daar kunnen we uit privacy-overwegingen niet over uitweiden.’’

Moeder Nathalie weigert haar man achter te laten in Turkije en alleen met de kinderen terug te keren. Ook niet als ze daarmee haar kinderen een betere toekomst kan geven. Dat ze mensen zouden oplichten alleen maar om aan geld te komen, ontkennen ze. ,,De ex van Nathalie en haar vader maken ons zwart en noemen ons leugenaars. Iedereen in Nederland gelooft hen nu, maar zij liegen en ze bedreigen ons regelmatig met de dood.’’

Jessy komt in de McDonald’s in Istanboel haar kleurplaat laten zien als ze hoort dat het over haar gaat. ,,Ik heb hele mooie laarzen,’’ zegt ze. ,,En ik wil graag schoenen met hoge hakken. Mijn haar moet nu ook lang worden. Als mama zegt dat het geknipt moet worden, zeg ik altijd ‘alleen maar de puntjes’.’’

Ze keert zich om en gaat terug naar haar zusje. Ze oogt vrolijk, maar het zwervende bestaan in Turkije heeft van haar wel degelijk een ander kind gemaakt. ,,Jessy is een bang meisje geworden,” zegt haar moeder. ,,Ze is bang om alleen gelaten te worden. Bang in grote mensenmassa’s, zoals hier in Istanbul. En bang voor lawaai.’’

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch