Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Galatasaray ontslaat Frank Rijkaard

22 okt
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – De onvermijdelijke mededeling van het bestuur van de Turkse topclub Galatasaray kwam gisteren niet meer als een verrassing. Het tweejarige contract met technisch directeur Frank Rijkaard en zijn assistent Johan Neeskens is per direct ontbonden. Zij werden beleefd bedankt, maar al te veel woorden werden er niet vuilgemaakt aan het mislukte avontuur van het Nederlandse duo dat anderhalf jaar geleden nog met zoveel hoop werd binnengehaald.

Fatih Terim (57), de meest succesvolle Turkse coach aller tijden, is de belangrijkste kanshebber om van de totaal gedesorienteerde selectie van Galatasaray weer een winnend team te maken. Hij heeft een enorm aanzien bij de supporters van de Turkse topclub, omdat de ‘Keizer’ van 1996 tot 2000 aan het roer stond bij Galatasaray en de club vier keer op rij landskampioen werd. Bovendien wonnen de ‘Leeuwen’ in dat laatste jaar als enige Turkse club de UEFA Cup door Liverpool in de finale te verslaan. Terim kan misschien voor een nieuwe impuls zorgen, mogelijk al in de beladen derdy tegen aartsrivaal Fenerbahce komende zondag.

Rijkaard werd in 2009 aangetrokken om hoofdprijzen te winnen, op nationaal en op Europees niveau. De verwachtingen waren torenhoog gespannen. Niet minder dan 94 procent van de supporters verwachtte dat met de Nederlandse topcoach de gouden jaren weer zouden aanbreken.Maar de magie van Rijkaard bij Barcelona was totaal afwezig bij Galatasaray. Vorig seizoen werd de competitie teleurstellend afgesloten op de derde plaats. En in de Europa League gingen de mannen van Rijkaard ten onder ten Atletico Madrid, de latere kampioen. Hij wilde zijn elftal laten spelen in de stijl van Barcelona, maar daar had hij de spelers niet voor. Turkse voetballers spelen nog te vaak vanuit het hart en te weinig met hun verstand.

In de play-offs van de Europa League gingen de helden van weleer roemloos ten onder tegen het obscure ploegje van Karpaty Lviv in Oekraine. En in de eerste wedstrijden van de competitie ging het al niet beter. Galatasaray staat nu op de negende plaats en kon afgelopen zondag thuis niet eens winnen van een middenmoter uit Ankara.

De oorzaken zijn volgens zijn critici in de sportpers duidelijk: Rijkaard is te weinig betrokken en lui. Hij zou geen leider zijn, eist te weinig discipline van zijn spelers op en buiten het veld en weet zijn enorme ervaring als voetballer en trainer niet over te brengen, omdat hij communicatief zwak is.

Het was ook een cultuur clash. Hij voelde de Turkse mentaliteit van passie en strijdvoetbal niet aan. Hij liet zijn betrokkenheid tijdens de wedstrijd veel te weinig zien. Geen geschreeuw langs de lijn of drukke strijdlustige gebaren, zoals de supporters gewend zijn van hun coaches. De stoicijnse manier waarop Rijkaard als een Boeddha op de bank zat en later de wedstrijd analyseerde, begon steeds meer fans van Galatasaray te irriteren.

Daarnaast valt het bestuur ook een en ander te verwijten. De bobo’s verkochten goede spelers om hun groeiende schulden binnen de perken te houden terwijl de concurrentie zich versterkte op de transfermarkt. “Die slechte zakenmentaliteit werkte als een boemerang”, aldus sportreporter Okan Udo Bassey. “Galatasaray wordt nu in de competitie door vrijwel iedereen verslagen en wordt door heel Turkije uitgelachen”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch