Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Duitse president vraagt Turkije meer vrijheid voor christenen

22 okt
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

Istanbul – De Duitse president, Christian Wulff, heeft Turkije opgeroepen de christelijke minderheden meer godsdienstvrijheid te geven. Het was de meest opmerkelijke uitspraak in de ruim 3o minuten durende rede tot het Turkse parlement op de eerste dag van zijn staatsbezoek.

De christen-democratische president brak een lans voor de christelijke minderheden in Turkije – Grieken, Armeniers en evangelische christenen. De afgelopen jaren zijn er diverse vermoord.

Het is niet onomstreden maar wel noodzakelijk om het voor religieuze minderheden mogelijk te maken hun godsdienst te praktiseren, aldus de Duitse president.

Wulff zal ook in de rest van zijn vierdaagse staatsbezoek nadruk blijven leggen op de noodzaak van meer godsdienstvrijheid in Turkije door symbolische bezoeken. Zo gaat hij donderdag naar Tarsus, waar de apostel Paulus werd geboren. Hij zal daar een een eucharistieviering bijwonen in de kerk van de Heilige Paulus. En op vrijdag zal hij een bezoek brengen aan de Grieks-Orthodoxe en Eucomenische Patriarch Barthelomeus in Istanbul.

Hij benadrukte in zijn toespraak de lange en goede vriendschappelijke betrekkingen tussen Duitsland en Turkije. Maar hij zei dat het ook belangrijk is om de problemen bij de naam te noemen. Zo ging hij ook in op het huidige integratiedebat van moslims in de bondsrepubliek. Hij onderstreepte dat Turkse migranten onderdeel uitmaken van de Duitse samenleving. Integreren betekent volgens hem niet dat ze hun culturele identiteit moeten opgeven.

Maar er zijn wel problemen, zo zei hij. En hij noemde voorbeelden van een te grote afhankelijkheid van de sociale hulpverlening, hogere criminaliteit en te weinig scholing. Hie riep de Turken in Duitsland op om Duits te leren en zich aan de geldende regels te houden.

Het was voor het eerst in de geschiedenis van de Turks-Duitse betrekkingen dat een Duits staatshoofd een toespraak mocht houden in de Nationale Volksassemblee van Turkije. Wulff is is in de hoofdstad Ankara duidelijk populair, omdat hij aan de vooravond van zijn bezoek zei dat de islam onderdeel is geworden van de Duitse samenleving, naast het christendom en het jodendom.

Dat omstreden standpunt heeft in zijn conservatieve CDU/CSU tot een verhit debat geleid over de slechte integratie van moslims in Duitsland. Zo eist CSU-voorzitter, Horst Seehofer, een immigratiestop voor Turken en Arabieren. En bondskanselier Angela Merkel heeft een draai naar rechts gemaakt door te zeggen dat de multiculturele samenleving ‘totaal is mislukt’. Ook zei eist nu een veel strengere aanpak van moslim migranten die geen Duits spreken en zich inpassen in de Duitse cultuur.

Duitsland is al heel lang Turkije’s belangrijkste handelspartner. De Turkse export naar Duitsland heft een waarde van euro 8,3 miljard en de Duitse export naar Turkije bedraagt circa euro 11,5 miljard. Sinds 1980 heeft Duitsland ruim $7,6 miljard geinvesteerd in Turkije, waarmee het een van de grootste buitenlandse investeerders is in het land aan de Bosporus. Het aantal Duitse bedrijven en Turkse bedrijven met Duits kapitaal is inmiddels gestegen tot ruim 4.000.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch