Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Duits debat over Turken zet druk op staatsbezoek

22 okt
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

angelamerkelin: Het Financieele Dagblad

Istanbul – Turkse immigranten in Duitsland moeten meer doen om te integreren, zegt bondkanselier Angela Merkel . En ruim 2 miljoen Turken in Duitsland zijn bezorgd over een groeiende vreemdelingenhaat.  Tussen die twee hete hangijzers moet de Duitse president Christian Wulff laveren wanneer hij vandaag en de rest van de week in Turkije rondreist voor het eerste staatsbezoek in tien jaar.

Aan de vooravond van het staatsbezoek van de Duiste president, dat vandaag officieel begint met een kranslegging bij het mausoleum van Atatürk, gooide Angela Merkel olie op het vuur van het verhitte debat in de bondsrepubliek over de integratie van immigranten. Tijdens een bijeenkomst van de jongerenafdeling van haar Christen-Democratische Unie (CDU) in Potsdam zei zij dat de pogingen van de afgelopen decennia om een multiculturele samenleving te creeren ‘totaal mislukt zijn’. Zij deed een dringend beroep op Turken en andere migranten om veel meer te doen om Duits te leren en op andere manieren te integreren in de Duitse cultuur. Merkel staat onder druk in haar partij om een harder beleid te gaan voeren tegenover onwillige buitenlanders.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan riep in 2008 de 2,5 miljoen Turken in Duitsland op zich niet te veel te assimileren.  ‘Assimilatie is een misdaad tegen de menselijkheid’, zei hij toen. Maar hij voegde er tevens aan toe: ‘Wie niet van begin af aan Duits leert, zal altijd in het nadeel zijn’.

Ook president Abdullah Gül drong er in het weekend bij de Turken in Duitsland op aan ‘iedere gelegenheid te baat te nemen om vloeiend, accentloos Duits te spreken’. In het interview met de Süddeutsche Zeitung haalde hij de Duitse voetballer Mesut Özil aan als een voorbeeld van een goed geintegreerde Duitse Turk.

De verwachting is dat president Wulff  ‘het moreel van de Turken in Duitsland zal opkrikken door zijn bezoek aan Turkije, omdat dit bezoek de vriendschap tussen de twee naties onderstreept’, aldus Ozan Ceyhun, een voormalig Duits lid van het Europees Parlement tijdens tijdens een conferentie in Istanbul.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch