Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse sportpers eist ontslag van Hiddink

14 okt
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul  – Guus Hiddink is de kop van jut in de Turkse sportpers na de smadelijke nederlaag tegen de zwakste ploeg in groep A voor de kwalificatie van Euro 2012. De afgang in de uitwedstrijd tegen voetbaldwerg Azerbeidzjan wordt hem zwaar aangerekend. Alle kranten zetten ‘de schande’ op de voorpagina.
In elk commentaar wordt eraan herinnerd dat hij voor 7 miljoen euro is binnengehaald, maar een wanprestatie heeft afgeleverd door voor het eerst in de geschiedenis van het kleine Azerbeidzjan te verliezen. “Met ons geld maakt hij ons te schande!”, aldus de krant Milliyet bovenaan de voorpagina. De sportkrant Gol zet met vette letters ‘Schaam je’ op de voorpagina.
Diverse commentatoren eisen zijn ontslag na het ‘armzalige optreden’ in Baku. Ahmet Çakar schrijft in de krant Sabah dat er nu harde maatregelen moeten worden genomen. “De eerste is Hiddink ontslaan”. Contract of geen contract ‘doorgaan met hem betekent nog meer schade voor het Turkse voetbal”. De krant Akşam “Vertrek binnen 2 minuten!’. En het dagblad Güneş kopt ‘Hiddink heeft geen carriere meer!’
Kwalificatie voor Euro 2012 is alleen nog maar een droom, aldus de krant Zaman. “Hiddink is verantwoordelijk. Hij nam zijn job niet serieus. Hij werkte niet hard en dat leidde tot deze schande”.
Geen van de Turkse spelers had enig idee wat te doen. En Hiddink en zijn staf hadden geen tactisch plan, aldus de critici.
“Tegen Duitsland speelden we het soort voetbal dat 20 of 30 jaar geleden werd gespeeld. Tegen Azerbeidzjan speelden we zoals ze in de prehistorie speelden. We waren niet alleen slecht, we waren slechter dan slecht”.
De sportkrant Fotomaç verwijt Hiddink te weinig persoonlijke betrokkenheid bij het selecteren van de spelers “Hiddink! Leid ons niet om de tuin. Als je echt een team voor de toekomst wil creeren, werk dan niet met de spelerslijst van Oguz Çetin (zijn assistent)”.
Tv-commentator Ridvan Dilmen kritiseert Hiddink in zijn column, omdat hij zijn huiswerk niet heeft gedaan en daarom te weinig weet van de mogelijkheden van de spelers die hij opstelt. “Daarom kiest hij de verkeerde spelers en maakt hij de verkeerde tactische keuzes. In de wedstrijd tegen Azerbeidzjan was er aan Turkse zijde sprake van totale chaos op het veld”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch