Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Nederlaag Turken tegen voetbaldwerg

13 okt
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Kritiek op coach Hiddink groeit

Istanbul  – Wat niemand had verwacht is toch gebeurd. Voetbaldwerg Azerbeidzjan – op nummer 105 in de FIFA ranking – verslaat het machtige buurland Turkije in de kwalificatiereeks voor Euro 2012.
De smadelijke 1-0 nederlaag tegen de zwakste broeder in Groep A komt heel hard aan in het voetbalgekke Turkije. De Nederlandse topcoach Guus Hiddink, die met veel fanfare door de Turken werd binnengehaald, verspeelt met deze vernedering veel krediet.

De brigade van Hiddink toonde zich gisteravond in Baku een machteloze, slecht lopende voetbalmachine. Er zat amper lijn in het spel en geen enkele speler was in staat met een individuele actie of een splijtende pass de goed dichtgetimmerde defensie van Azerbeidzjan te verschalken.
De onheilsdreiging kondigde zich vrijdagavond in Berlijn tegen Duitsland al aan. Turkije wist in die cruciale uitwedstrijd slechts een kans te creeren toen Hamit Altintop van Bayern Munchen alleen voor de keeper opdook, maar verzuimde de kans te verzilveren. Het was de slechtste wedstrijd in jaren, zo luidde het vernietigende oordeel van de Turkse sportpers. De Turkse media en fans reageerden geschokt en verontwaardigd op de blamage in Duitsland. De Turken werd gebrek aan strijdlust en Hiddink gebrek aan inzicht verweten.
Hiddink wordt spottend al de ‘Unflying Dutchman’ genoemd, omdat hij nog geen enkele tot de verbeelding sprekende vernieuwing heeft doorgevoerd in de selectie die hij overnam van de falende coach Fatih Terim. Hij gaat gewoon door met de oude garde die er niet in slaagde zich te kwalificeren voor het WK in Zuid-Afrika, zo luidt de algemene klacht. Waarom stelt hij geen jonge spelers op? De winst in de wedstrijden tegen Kazachstan en Belgie verbloemden de zwakheden in het Turkse elftal en Hiddink liet zich in slaap sussen.
“Hiddink heeft nog vrijwel niets gepresteerd om zijn salaris van 4 miljoen euro te rechtvaardigen”, zo luidt de kritiek. Zelfs aan de tactische inzichten van de Nederlandse topcoach wordt openlijk getwijfeld. “Het strijdplan tegen Duitsland leek meer op een puzzel dan op een goed doordacht concept”, aldus een van de commentatoren. Ook gisteravond was er kritiek op de selectie van Hiddink en het veel te late ingrijpen met een wisselspeler.Uiteraard domineerden de Turken gisteravond tegen de zwakste broeder in Groep A, maar de ploeg die aantrad zonder de geblesseerde sterspeler Arda Turan van Galatasaray en de controlerende middenvelder Mehmet Aurelio wist geen enkele kans in een doelpunt om te zetten. Azerbeidzjan, onder leiding van de Duitse coach Berti Vogts, kwam op voorsprong met een afstandschot na de eerste corner van de thuisploeg in de 38ste minuut. Het was uitgerekend Rashad Sadigov, die bij het Turkse Eskisehir speelt, die met zijn treffer de smadelijke nederlaag van de Turken inleidde.
De Azerbeidzjanen waren gisteravond in het Tofig Bachramov stadion van Baku extra gemotiveerd, omdat het hun eerste thuiswedstrijd was in de kwalificatiereeks voor Euro 2012. Tot gisteren was Azerbeidzjan hekkensluiter in Groep A en behaalde geen enkel punt, terwijl het 9 goals tegen kreeg en slechts een keer wist te scoren. Azerbeidzjan wist buurland Turkije niet te verslaan in de laatste acht westrijden sinds 1994.
Het had gemakkelijk 2-0 kunnen worden. Vooral toen een speler van Azerbeidzjan een gouden kans miste toen hij alleen keeper Volkan Demirel nog voor zich had.
De brigade van Hiddink likt nu zijn wonden en Hiddink realiseert zich dat de groeiende kritiek op hem nu tot orkaankracht zal aanzwellen in de Turkse media. Hij zal beterschap en beter spel moeten beloven, en vooral nieuw bloed in de gelederen. De eerste kans om een vernieuwd en jonger elftal te presenteren dient zich aan op 17 november: tijdens een oefeninterland in Amsterdam tegen Nederland.

Reageren




*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch