Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Knokploeg in Istanbul mishandelt Nederlanders

24 sep
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In een toeristische uitgaanswijk van Istanbul heeft een knokploeg twee kunstgalaries aangevallen. Hun gasten, onder wie twee Nederlanders, werden in elkaar geslagen. Gewonden werden naar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen vervoerd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

Istanbul is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa en er zijn steeds meer kunstenaars die hun werk tentoonstellen en te koop aanbieden.

Liberale Turken hebben geschokt gereageerd op de aanvallen van de conservatieve knokploeg. Sommigen zien het als gevolg van de groeiende intolerantie van conservatieve moslims tegen Turken en buitenlanders met een westerse levensstijl. Het drinken van alcohol op straat zou de aanleiding zijn geweest van het incident.

Kort na de feestelijke opening van vijf nieuwe tentoonstellingen in galleries als Non en Outlet, stormde een groep van 30 mannen, gewapend met stokken en stenen, de straat in en begon op de daar verzamelde kunstliefhebbers in te slaan. Het ging om een paar honderd gasten. De meesten stonden met flesjes bier of glazen wijn op straat.  De knokploeg sloeg de ruiten van de galleries aan diggelen.

Twee Nederlanders raakten gewond. Maartje Gerretse (33) kreeg pepperspray in het gezicht. ‘Ik was echt in shock. Ik stond als aan de grond genageld en wist in paniek niet waarheen ik moest vluchten’. Documentairemaakster Gerretse is een week in Istanbul. Ze maakt een film over de legendarische Nederlandse kleermaker Jean Botter, die rond 1900 veel voor de sultan werkte.

‘Ik hoorde eerst een enorm geschreeuw en dacht aan een opstootje tussen een taxichauffeur en omstanders. Maar toen brak er ineens een grootschalig gevecht uit en kwamen er allemaal mensen in mijn richting. In no time stond ik tussen de vechtende mensen. Ik stond aan de grond genageld’.

Toen de politie eindelijk arriveerde sloeg de knokploeg opnieuw toe maar de agenten grepen tot haar verbazing niet in. ‘Mensen werden met flessen op hun hoofd geslagen. Ze sloegen niet gewoon, maar doken met zijn allen op omstanders alsof ze hen dood wilden maken. Het was echt heel link. De peperspray die een van hen in mijn gezicht spoot was ontzettend. Mijn ogen, neus en keel prikten verschrikkelijk’.  

Gerretse en andere bezoekers van de galleries werden geholpen door de buurtbewoners. ‘Die zijn ook conservatief, maar ze waren heel beschermend en heel lief om ons een schuilplaats aan te bieden. Ik ben heel de nacht opgeweest. Ik kon niet slapen. Ik ben bang dat het gaat escaleren’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch