Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Prima start Hiddink

8 sep
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Belgen gaan onderuit in heksenketel van Istanbul

in: AD Sportwereld

Istanbul – De Rode Duivels hebben de ‘hel van Istanbul’ niet overleefd. Zij lieten zich niet intimideren in het uitverkochte stadion van Fenerbahce, maar de ruim 50.000 fanatieke en zeer luidruchtige Turkse supporters schreeuwden hun nationale team naar de overwinning.

De Belgische bondscoach Georges Leekens, die de beleving van het Turkse voetbal kent,  had de jongere spelers al voorgehouden dat het een heksenketel zou worden. Maar de meeste Rode Duivels spelen bij Europese topclubs en lieten zich voor het grooste deel van de wedstrijd niet uit hun concentratie halen door de striemende fluitconcerten bij Belgisch balbezit.
Het stadion zat meer dan vol met ultra-nationalistische Turken. Zelfs de gangpaden waren bezet met Turkse supporters die in het bloedrood van de Turkse vlag met de islamitische halve maan waren gehuld. Velen sloegen op grote traditionele trommels die in deze islamitische vastenmaand Ramadan worden gebruikt om de moslims ’s ochtend voor het ochtendgloren uit hun bed te trommelen.

In vergelijking met de wedstrijd van afgelopen vrijdag tegen Duitsland had Leekens zijn ploeg maar op één plaats gewijzigd. Zo kwam middenvelder Guillaume Gillet  in het team ten koste van Eden Hazard. De Anderlecht-speler vormde aan de rechterkant een ruit op het middenveld vormen, met Vertonghen, Simmons en Fellaini.

Guus Hiddink begon zijn EK-kwalificatiecampagne met Turkije uitstekend. De Nederlandse bondscoach zag zijn elftal met 3-0 winnen van Kazachstan. En daarmee begon Guus Hiddink met Turkije aan kop in poule A. Maar gisteravond was een veel zwaardere wedstrijd tegen een geduchte tegenstander. De eerste 25 minuten domineerde Turkije.

Maar Bayern München-verdediger Daniel van Buyten die in de wedstrijd tegen Duitsland nog een fatale fout maakte waardoor Duitsland met 1-0 won, maakte nu in de 27e minuut de eerste goal. De Belgen kregen daarna meer greep op de wedstrijd en creerden diverse kansen voor het Turkse doel. De spitsen, Romelu Lukaku en voormalig AZ-speler Moussa Dembélé die nu bij Fulham speelt, waren diverse keren gevaarlijk maar faalden in de afwerking.Kort na de rust was het Bayern München-middenvelder Hamit Altintop die de bal er van dichtbij keihard inknalde.

Daarna ging het het stadion helemaal uit zijn dak. Ruim 30.000 man scandeerden en dansten als een man staand en met beide armen in de lucht en eindigden de slogan met een massaal ‘Turkiye!’ en daarna ‘ole, ole, Turkiye shampiyon!’ De heksenketel kookte bijna over en Manchester City-verdediger Vincent Kompany begin een zware overtreding om de Turkse aanval af te stoppen. Het leverde hem zijn tweede gele kaart op, waardoor hij met rood kon vertrekken.

Hamit Altintop profiteerde van de verzwakte Belgische verdediging. Zijn schot werd nog net geblokt door de keeper waarna Fenerbahce spits Semih Senturk eenvoudig kon intikken. De vreugde van de voorsprong duurde maar kort. Een minuut later was het weer gelijk met een kopbal van Van Buyten. De Turken bleven aanvallen en in de 78ste minuut was het opnieuw raak. Galatasaray spits Arda schoot de winnende treffer binnen 3-2.

Over de druk op de Belgische spelers zei Kompany: “Het resultaat tegen Turkije wordt nog niet beslissend, maar wel belangrijk voor de rest van de campagne. Er zijn nog 24 punten te halen na de wedstrijd hier in Istanbul. Maar we willen geen zes punten achterstand op Duitsland én Turkije, die toch wel de favorieten zijn voor de kwalificatie. We willen nu punten, niet in oktober”. Maar aan het eind van de avond stonden de Rode Duivels nog steeds met lege handen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch