Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Hiddink slaagt voor eerste test

6 sep
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul  –  Turkije heeft onder leiding van Guus Hiddink als nieuwe bondscoach zijn eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2012 simpel gewonnen. Op het kunstgras in de hoofdstad Almaty was de eindstand tegen gastland Kazachstan 3-0.

Het grootste deel van de wedstrijd speelde het Turkse elftal zoals Hiddink en de Turken dat graag zien: attractief, aanvallend voetbal. Het initiatief lag vrijwel 90 minuten lang bij de bezoekers. Het nationale elftal van Kazachstan, dat in de FIFA wereldranglijst op nummer 125 staat, kwam amper aan aanvallen toe en creerde slechts een handvol kansen en corners.

Na een prachtige kopbal van Ömer Erdogan van regerend landskampioen Bursaspor die via de paal bijna in de goal carrambolleerde, kon sterspeler Arda in de 23e minuut gemakkelijk intikken. Twee minuten later was het weer raak. De aanvallende middenvelder Hamit Altintop van Bayern Munchen haalde vanaf 20 meter genadeloos uit en zijn volley verdween als een vuurpijl in het net.

De Duitse coach Bernd Storck van Kazachstan probeerde met drie wissels het tij te keren, maar de Turken bleven gevaarlijker. In de 75e minuut bepaalde Nihat Kahveci van Beşiktaş de eindstand op 3-0 na een assist van Arda.

Hiddink speelde een opvallende rol als gelegenheidsdiplomaat. Omdat president Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan in het stadium was, waren er extra strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. Politieagenten wilden zelfs de bestuursleden van de Turkse voetbalbond en de selectie van het Turkse elftal fouilleren. De Turken weigerden. De gespannen situatie werd opgelost door Hiddink, omdat hij de veiligheidsagneten in het Russisch toesprak.

Turkse voetbalcommentators zijn kritisch over het selectiebeleid van Hiddink. De drie topteams uit Istanbul – Galatasaray, Fenerbahce en Besiktas – hadden zoals gebruikelijk het gros van de spelers geleverd voor het elftal. Op vrijwel alle posities trad Hiddink aan met dezelfde spelers die op het EK van 2008 de halve finale bereikten. Maar ook dezelfde spelers die er onder de legendarische coach Fatih Terim niet in slaagden zich te kwalificeren voor het WK in Zuid-Afrika. Hiddink had slechts twee spelers toegevoegd van regerend kampioen Bursaspor. De sportpers had gehoopt dat er met Hiddink een nieuw tijdperk zou aanbreken voor het Turkse nationale elftal. En jongere, talentvolle spelers uit de Turkse competitie een kans geeft. Maar Hiddink is voorzichtig en wil niet te snel en te radicaal veranderingen doorvoeren.

Hij slaagde er met Rusland niet in zich te kwalificeren voor het WK in Zuid-Afrika en hoopt als de nieuwe bondscoach van Turkije hogere ogen te gooien. Doordringen tot  de eindronde van het EK in 2012 in Polen en Oekraïne is het eerste doel. Dat zou eerherstel betekenen voor de Nederlandse tropcoach.

Makkelijk zal het niet worden. Duitsland is in Groep A natuurlijk de absolute topfavoriet. Daarnaast zijn Belgie en Oostenrijk gevreesde tegenstanders. Azerbeidzjan en Kazachstan, de nummers 105 en 125 in de FIFA ranking doen eigenlijk niet echt mee.

“Dit is een moeilijke groep”, zei Hiddink. “In de wedstrijd tegen Roemenie waren we een beetje slordig in de defensie. Ze moeten leren samen te verdedigen. Sommige spelers hebben de neiging om het spel te vertragen na het heroveren van de bal. Ik wil juist dat ze versnellen. De Turkse spelers hebben voldoende techniek, maar er is een tempo problem. Zij hebben wel de kracht maar onvoldoende atletische vermogens. Turkse spelers zijn goed aan de bal, maar ze hebben onvoldoende conditie om snel te spelen. Daar gaan we aan werken”.

Volgende week dinsdag wacht het Turkse elftal een heel andere wedstrijd. Turkije ontvangt dan thuis België. Dat kan een sleutelwedstrijd worden. Beide landen ambiëren de 2de plaats in de groep. Hiddink: “Ik denk dat de Rode Duivels volgende week tot de tanden toe gewapend naar Istanbul te komen.”

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch