Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Op dood spoor met Rijkaard’

25 aug
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Nederlandse coach zwaar onder vuur bij Galatasaray

In: AD Sportwereld

Istanbul – De stuurse blik en de afhangende schouders spreken boekdelen: Frank Rijkaard is een getergd mens. De gevierde voormalig trainer van Barcelona is uit zijn gewone doen, omdat de Turkse topclub Galatasaray onder zijn leiding nog geen enkel spraakmakend succes heeft behaald. Het is zelfs nog erger.

Zijn Galatasaray ‘Leeuwen’, zoals hun bijnaam luidt, staan na twee wedstrijden in de nieuwe competitie net boven hekkensluiter Manisaspor. En dat vreet zichtbaar aan hem. Normaal zit hij stoicijns in de dugout en observeert zijn team. Meestal is het assistent-trainer Johan Neeskens die geemotioneerd en druk gebarend aanwijzingen roept naar de spelers. Rijkaard is meer de man van de grote lijnen, die vooral in de kleedkamer en op het trainingsveld zijn enorme ervaring en mensenkennis aanspreekt om voetballers beter te laten voetballen.

Afgelopen zondagavond was Rijkaard zeer nadrukkelijk aanwezig aan de zijlijn. Alsof hij zijn wispelturige team als twaalfde man terzijde wilde staan. Het mocht niet baten. De spelers leken al net zo nerveus als Rijkaard zelf. Ze grossierden in kansen en corners, maar slaagden er niet in het net te vinden. Al na een kwartier stond Galatasaray thuis met 1-0 achter tegen regerend landskampioen Bursaspor, het FC Twente van Turkije. Dat was wel trefzeker en had slechts een kans nodig om te scoren. Diep in de tweede helft leverde het countervoetbal van Bursaspor opnieuw een doelpunt op. “Het leek wel op collectieve harakiri”, zo kritiseerde voetbaljournalist Okan Udo Bassey het spel van Galatasaray in de krant Today’s Zaman.

Galatasaray strijdt altijd mee om de eerste drie plaatsen in de competitie. Het is de meest succesvolle club van Turkije. Het was even vaak landskampioen als aartsrivaal Fenerbahce. En het was de eerste en enige Turkse club die de UEFA Cup won door Liverpool in de finale te verslaan in 2000. Datzelfde jaar werd ook de UEFA Super Cup veroverd ten koste van Real Madrid.  “Dat Galatasaray kon bijna niet verliezen. Nu kunnen de Leeuwen geen wedstrijd meer winnen. En dat is een chronisch dilemma voor de eens zo machtige Leeuwen”, aldus journalist Bassey.

Rijkaard werd ruim een jaar geleden aangetrokken om van de landskampioen van 2008 weer een winnend team te maken, dat om de hoofdprijzen zou moeten spelen. De verwachtingen waren torenhoog. Niet minder dan 94 procent van de supporters verwachtte dat met de Nederlandse top coach de gouden jaren weer zouden aanbreken.

Maar de magie van Rijkaard bij Barcelona is totaal afwezig bij Galatasaray. Vorig seizoen werd teleurstellend afgesloten op de derde plaats. En de eerste twee wedstrijden van dit seizoen gingen de helden van weleer roemloos tenonder.

De kritiek in sportpers zwelt aan. Hij zou te weinig betrokken zijn bij de club en lui zijn, zoals sportjournalist Ridvan Dilmen schrijft in Sabah. “Wat deed Rijkaard deze zomer? Hij trouwde en kwam niet naar Istanbul tot vlak voor het begin van het seizoen. Hij ging niet eens naar het WK in Zuid-Afrika”.

Sommigen eisen al zijn vertrek. Zoals sportcommentator Iker Yasin in de invloedrijke krant Hurriyet. “Rijkaard is geen goede trainer. Hij heeft geen passie en betrokkenheid. Zijn gezag bij de voetballers is nul. Zijn communicatievaardigheden zijn zwak. Hoeveel hij ook over voetbal weet, hij is geen leider. Hoewel de wereld om hem heen instort, lijkt dat hem totaal koud te laten. Galatasaray is op een dood spoor met hem”

Een enkele sportjournalist noemt al namen van kandidaten die na Rijkaard het roer moeten overnemen. Opvallend is echter dat de supporters nog steeds achter de onder vuur liggende coach staan. Zij verwijten vooral het aan- en verkoopbeleid van het management en de keuzes van sportief directeur Adnan Sezgin, zo bleek afgelopen zondag uit de spreekkoren in het stadion.

Dat blijkt ook uit een online opiniepeiling van de sportkrant Fanatik. Op de vraag wat de hoofdoorzaak is van de verschrikkelijk slechte start van Galatasaray dit seizoen antwoordt 67 procent ‘het transferbeleid van het management’, 15 procent wijst Rijkaard aan als hoofdschuldige en 14 procent verwijt de keeper en de defensie de goals van de tegenstanders.

Plaatsvervangend directeur van Galatasaray, Murat Helvaci, sprak geruchten tegen dat Rijkaard al op de schopstoel zou zitten. Na afloop van het verlies tegen Bursaspor zei hij: “Van Rijkaard wegsturen is geen sprake van; hij geniet nog alle vertrouwen bij ons allen”.

Maar zoals alle betrokkenen weten, kan het lot van Rijkaard snel bezegeld zijn als overwinningen uitblijven. De eerste test is morgen op Europees niveau. Dan speelt Galatasaray de returnwedstrijd in Oekraine tegen Karpaty Lviv in de UEFA Europa League. De eerste wedstrijd thuis in Istanbul werd op het nippertje een gelijkspel 2-2. Als Galatasaray er morgen niet in slaagt de volgende ronde te halen ‘dan breekt de hel los’, zo is de voorspelling van de sportcommentatoren in Istanbul.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch