Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken rekenen op EK

20 aug
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Hiddink: ‘We zullen proberen te voldoen aan de hoge verwachtingen’

In: AD Sportwereld

Vanavond zien de Turkse voetbalsupporters voor het eerst de nieuwe bondscoach van hun nationale elftal in actie. In Istanbul nemen de mannen van Guus Hiddink het op tegen Roemenië.

Istanbul – Guus Hiddink hoeft niet langer, zoals tijdens de vriendschappelijke wedstrijden in de Verenigde Staten, vanaf de tribune toe te kijken of zijn Turkse spelers zich aan hun opdracht houden. In de vriendschappelijke thuiswedstrijd vanavond tegen Roemenië, zit de Nederlandse toptrainer in het moderne stadion van Fenerbahce eindelijk zelf op de bank.

Zijn tweejarig contract met de Turkse Voetbalbond is officieel op 1 augustus ingegaan. Maar hij is eigenlijk al sinds maart bezig om het zeer wisselvallige Turkse nationale elftal klaar te stomen voor het EK van 2012.

Hiddink is er zich zeer goed van bewust dat de verwachtingen bij in het voetbalgekke Turkije torenhoog zijn. Door zijn enorme staat van dienst en zijn spectaculaire successen met de nationale teams van Zuid-Korea, Australië en Rusland wordt hij in Turkije gezien al seen sort koning Midas, die alles wat hij aanraakte in goud veranderde.

Hiddink: “We weten hoe hoog de verwachtingen zijn voor de kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2012. We zullen proberen daaraan te voldoen”.

Tevens weet de nuchtere Achterhoeker dat het moeilijk wordt. Turkije zit in de groep met Duitsland, bij het WK in Zuid-Afrika nog halve finalist en de torenhoge favoriet.  Het zal waarschijnlijk dus gaan om de tweede plaats tegen de twee andere stugge tegenstanders: Oostenrijk en België. Hiddink wees er eerder al op dat het Turkse team ‘vaak grote ups en downs heeft’. “We gaan proberen een stabiele basis te creëren, zodat we niet onder ons niveau spleen en leren om de moeilijke wedstrijden te controleren. We moeten veel stabieler worden. Dat is ons doel”.

De Nederlandse bondscoach zei voor de vriendschappelijk wedstrijd tegen Roemenië dat hij nog een ander doel heeft. “Het creëren van een spelstijl waarin wij het initiatief hebben; aanvallend voetbal dat past bij het Turkse karakter”.

Nieuw in de technische staf van het Turkse elftal is ook Fuat Usta, De Turkse Nederlander die door Hiddink is aangesteld als één van zijn assistenten. De oud-speler van onder andere Fortuna Sittard, Sparta, MVV, Cambuur en Besiktas, was tot voor kort nog assistent-trainer bij Fortuna.

Mahmut Özgener, de voorzitter van de Turkse voetbalbond, verwoordde gisteren de hoge verwachtingen die Turkije koestert over Hiddink. “We moeten de beste uitslagen neerzetten om een plaats te veroveren in het eindtoernooi van Euro 2012. Het trainingskamp en de wedstrijden in de Verenigde Staten onder leiding van onze nieuwe trainer waren zeer positief en effectief. We twijfelen er niet aan dat ons elftal op weg is naar succes”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch