Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Cabinepersoneel Turkish Airlines moet op dieet

19 aug
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

kabinmemuruISTANBUL – Turkish Airlines (THY) groeit ruim dubbel zo hard als de Turkse economie. Terwijl de economische groei dit jaar rond de 6 procent zal uitkomen, gaat de nationale luchtvaartmaatschappij van Turkije verder met zijn expansie van de laatste jaren: gemiddeld ruim 15 procent.

Maar ook de omvang van het cabinepersoneel blijft toenemen. En dat past niet bij het imago van de op drie na grootste luchtvaartmaatschappij van Europa: ‘westerse efficiency en oosterse kwaliteit’.

Flight attendants die niet voldoen aan het ideaalbeeld van slank en gracieus moeten verplicht afvallen. Degenen die weigeren daaraan te voldoen of niet in staat zijn zich te houden aan een streng dieet, wacht ontslag.

Dat blijkt uit een verklaring van het management van Turkish Airlines. In totaal 28 flight attendants, onder wie 13 vrouwen, zijn voor een periode van zes maanden met onbetaald verlof gestuurd om af te vallen. Wie na die periode niet voldoet aan het maximum gewicht verliest zijn baan. Alle 28 zouden eerder een waarschuwing hebben gekregen om op dieet te gaan.

“Gewicht en lengte zijn belangrijke criteria bij alle luchtvaartmaatschappijen”, aldus de verklaring van THY. “Zij zijn belangrijk voor het uiterlijk en voor de werkzaamheden in het vliegtuig”.

Izzet Levi, voorzitter van de vakbond van cabinepersoneel, is een van degenen die om zijn gewicht op non-actief is gesteld. Hij vertelde tegen een Turkse krant dat hij te horen heeft gekregen dat hij de komende zes maanden 10 kilo moet afvallen. Als de weegschaal daarna nog boven de 96 kilo aanwijst, moet hij op zoek naar een andere baan.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch