Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Premier Erdogan: ‘wij zullen de terroristen vernietigen’

27 jun
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul  – ‘Martelaren sterven niet, het land kan niet verdeeld worden’. De bekende slogan van Turkse nationalisten is weer overal in Turkije te horen nu generaals, politici en familieleden de zogeheten ‘martelaren’ van de oorlog tegen de PKK ten grave dragen.

De Turkse premier Erdogan toonde zich eveneens strijdlustig. Tijdens de begrafenisceremonie in de oostelijke stad Van voor elf soldaten, die gesneuveld waren in gevechten met Koerdische rebellen in het ruige berggebied aan de grens met Irak, haalde hij fel uit. “Wij zullen hen vernietigen. Zij zullen verdrinken in hun eigen bloed”.

Politieke leiders van de oppositie beschuldigden de regering van medeplichtigheid voor de escalatie van het geweld. Devlet Bahceli, de leider van de extreem-rechtse MHP, zei dat premier Erdogan ‘meehelpt aan het vernietigen van ons land’. Hij eiste vervroegde verkiezingen en het uitroepen van de noodtoestand in het vooral door Koerden bewoonde zuidoosten van het land.

Uit onvrede over de structurele discriminatie van de Koerden nam de PKK in 1984 de wapens op tegen de Turkse staat met het doel het Koerdische zuidoosten af te scheiden. Sindsdien zijn er meer dan 40.000 doden gevallen; vooral Koerden en dienstplichtigen.

Steeds meer liberale commentatoren hebben genoeg van de versleten clichés en het goedkope populisme van politici en kranten. Zelfs Ümit Boyner, de voorzitter van het grootste ondernemersverbond TÜSIAD, kritiseerde de overheid en de generaals. Zij deed een beroep op de regering, de oppositie en de generaals om hun politieke meningsverschillen te begraven en ‘een gezamenlijk plan te formuleren om snel een einde te maken aan het terrorisme’.

Ondernemers zoals Boyner zijn duidelijk bezorgd dat het vrijwel dagelijkse nieuws over de strijd tussen het leger en de PKK buitenlandse investeerders en toeristen afschrikt.

Vooralsnog is daar geen sprake van, zo benadrukt Bekir Özsoy, die al 41 jaar een reisbureau heeft in Antalya. “Er is geen angst aan de Turkse riviera. Er zijn geen annuleringen van de toeristen. Voorlopig hebben we 5 procent meer reserveringen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar”.

Ondertussen neemt de polarisatie in Turkije toe en is er zelfs na ruim 25 jaar geen eensluidend antwoord op de vraag wat het probleem is. Moet er meer worden gedaan om beter de strijd aan te gaan tegen het PKK-terrorisme? Of moet er meer worden gedaan aan de wortels waaruit het geweld voortkomt?

We moeten het allebei doen, zo was het antwoord van premier Erdogan vorig jaar. Hij begon met een ‘democratisch initiatief’ om Koerden meer politieke en culturele rechten te geven. Maar door het verzet van radicale Koerden, de nationalistische oppositie en zijn eigen achterban durft de premier geen concessies meer te doen aan de Koerden uit angst stemmen te verliezen bij de volgende verkiezingen.

Een verdere liberalisering wordt daarnaast bewust gesaboteerd door de hoogste rechters, aldus analist Yavuz Baydar. “Zij verboden eind december de Koerdische partij DTP, begonnen processen tegen lokale Koerdische politici en gaven PKK-leden die vrijwillig terugkeerden naar Turkije zware gevangenisstraffen hoewel hen immuniteit was beloofd”.

De PKK is bezig nieuwe aanslagen voor te bereiden. Begrafenissen en bloedrode Turkse vlaggen zullen de voorpagina’s en nieuwsuitzendingen weer domineren. De impasse  lijkt uitzichtloos. En de babylonische spraakverwarring wat de regering nu te doen staat, neemt met de dag toe. Het enige waar eensgezindheid over bestaat is de in steeds meer kranten terugkerende verzuchting: ‘Turkije wacht een lange, hete zomer’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch