Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

PKK dreigt met aanslagen op badplaatsen in Turkije

27 jun
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

525199detay Istanbul – De Turkse veiligheidsdiensten vrezen meer aanslagen van de PKK in steden in het westen en zuiden van het land. De afgelopen weken waren er bijna dagelijks aanslagen en confrontaties tussen het leger en de PKK in het zuidoosten. Maar dinsdag sloegen de terroristen ook toe in Istanbul met twee bomaanslagen.

De  Koerdische afscheidingsbeweging heeft aan de vooravond van het vakantieseizoen een escalatie van het geweld aangekondigd.

Gevreesd wordt dat populaire vakantiebestemmingen als Istanbul, Antalya, Marmaris en andere badplaatsen aan de Turkse riviera doelwit worden van de PKK. In de afgelopen jaren heeft de PKK in die plaatsen diverse aanslagen gepleegd. Daarbij vielen doden onder buitenlandse toeristen en tientallen gewonden. Jaarlijks bezoeken ruim 700.000 Nederlandse toeristen Turkije

Gisteren kwam in Istanbul de Nationale Veiligheidsraad bijeen voor een spoedzitting. Tijdens het crisisberaad bespraken de hoogste generaal, premier Erdogan, en enkele ministers onder leiding van president Abdullah Gül over nieuwe maatregelen tegen de groeiende golf van terreur. Op de agenda stond ook het aanscherpen en uitbreiden van de veiligheidsmaatregelen. Die moeten voorkomen dat de terroristische aanslagen zich verder verspreiden naar steden en toeristische gebieden.

De verwachting is dat er meer agenten in uniform en in burger zullen patrouilleren bij bus- en treinstations, bij veerboten, in de metro en bij toeristische trekpleisters. Bovendien zal de politie vaker identiteitspapieren, rugzakken en tassen controleren.

De afgelopen dagen zijn bij aanslagen 16 militairen om het leven gekomen en de 17-jarige dochter van een officier. De doden vielen niet alleen in het verpauperde, vooral door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije, maar ook in Istanbul. Daar lieten de aan de PKK gelieerde Haviken voor de Vrijheid van Koerdistan vanuit een hinderlaag een bermbom ontploffen op het moment dat daar een civiele bus met militairen langsreed.

Enkele weken geleden raakten 15 politieagenten gewond bij een aanslag met een fragmentatiebom in Küçükçekmece, een buitenwijk van Istanbul. In Beyoglu, de uitgaanswijk in het centrum van Istanbul ontplofte dinsdag een kleine bom. Die richtte weinig schade aan en niemand liep verwondingen op. De politie heeft iedereen opgeroepen extra waakzaam te zijn.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch