Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse ondernemers bekritiseren overheid

25 jun
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

gp712735In: Het Financieele Dagblad

Istanbul – De dramatische escalatie van het geweld tussen de PKK en het Turkse leger is de grootste werkgeversverbond in Turkije in het verkeerde keelgat geschoten. De afgelopen dagen kwamen 16 militairen om het leven en de 17-jarige dochter van een officier. De doden vielen niet alleen in het verpauperde, vooral door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije, maar ook in Istanbul.

Ümit Boyner, de voorzitter van TÜSIAD, kritiseerde de overheid en de generaals omdat zij na meer dan een kwart eeuw strijd tegen de Koerdische rebellen van de PKK nog geen oplossing hebben gevonden. Zij deed een dringend beroep op de regering van premier Erdogan, de ultranationalistische oppositie en de generaals om hun politieke meningsverschillen te begraven en op te houden met het alleen maar veroordelen van het terrorisme met versleten cliches.

Wat er volgens de voorzitter van het grootste werkgeversverbond dient te gebeuren is het ‘implementeren van een plan om snel een einde te maken aan het terrorisme’.

Boyner haalde met haar ongebruikelijk openlijke kritiek veel voorpagina’s. ‘Terrorisme is het belangrijkste probleem van Turkije’, zo benadrukte zij. Ondernemers zijn duidelijk bezorgd dat het vrijwel dagelijkse nieuws over de strijd tussen het leger en de PKK buitenlandse investeerders en toeristen afschrikt. Die krijgen de indruk dat Turkije een land in oorlog is.

Woorden zijn volgens haar niet voldoende om het probleem aan te pakken. Zij wees er op dat de overheid het recht van burgers om te leven dient te beschermen. ‘Als zij daartoe niet in staat is, dient zij ter verantwoording te worden geroepen’, zo besloot zij.

Sinds de PKK in het voorjaar begon met een nieuw offensief zijn er meer dan 50 soldaten om het leven gekomen. Vrijwel allen waren dienstplichtigen. De kritiek van de ouders en de media richt zich niet alleen op de regering en de PKK, maar nu steeds meer ook op de generaals. Dat is een nieuwe ontwikkeling.

Een vader wiens zoon afgelopen zondag door de PKK werd gedood vroeg zich af hoe zijn zoon ‘die net twee weken in het leger diende, werd geacht aan de grens te vechten tegen de PKK? Bovendien vragen analisten zich af waarom er nog geen enkele vooruitgang is geboekt in het professionaliseren en inzetten van commando’s in de strijd tegen de PKK. Drie jaar geleden beloofde generaal Basbug dat, maar nog steeds doen vooral dienstplichtigen het gevaarlijke werk.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch