Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse gastvrijheid is verpletterend

22 jun
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Genieten is het hier. Met de ramen van de auto open. Van de ongerepte natuur. Van de rust, de geuren van wilde kruiden en de stilte in de rotsige alpenweiden die tot boven de boomgrens reiken.

Wie na een paar dagen zon, zand en zee ook het achterland van de Turkse Rivièra eens wil verkennen, huurt net als wij een auto en trekt de heuvels in. Op zoek naar het andere Turkije.

De hitte van de kust maakt dan plaats voor een aangename koelte. In het dorp Gündoğmuş bijvoorbeeld (achter Manavgat) waar maar 2100 mensen wonen.

De gastvrijheid en de warmte waarmee wildvreemde bezoekers worden ontvangen is verpletterend. Het glaasje thee in het theehuis is gratis. Een voormalige gastarbeider uit Duitsland wijst de weg naar boven.

Van twee boerinnen, die terugkomen van hun werk op het veld, krijgen we appels. Onbespoten. En lekker zoet.

Halfnomaden

De vergezichten worden mooier. De begroeiing schaarser. Sparren maken plaats voor dwergstruiken, gras, diverse soorten mos en kleurrijke alpenbloemen, waaronder gentiaan en Turkse lelie. Een havik cirkelt hoog in de lucht spiedend naar prooi. Regelmatig duiken er verzamelingen bijenkorven op in de buurt van families halfnomaden die in de zomer hier hoog in de heuvels bij hun kuddes geiten wonen.

Op een andere dag vertrekken we uit Antalya in de richting van Isparta.

Het eerste wat me opvalt zijn de vele potkacheltjes met rokende schoorstenen. En dat in de zomer! Om de paar kilometer staan ze langs de weg. Met parasol of afdakje van verdorde palmbladeren. Ze bieden een welkome schaduw voor toeristen die eens een andere snack willen: maïskolven. In grote soeppannen staan ze op de potkacheltjes te garen. Heerlijk met zout. En bijna voor niets: 1 euro. De vriendelijke boerin dient ze op alsof ze in een restaurant werkt en zegt ‘afiyet olsun’ (eet smakelijk).

Naar Isparta

Een bijbels landschap van cypressen, olijfbomen en sinaasappelbomen ontvouwt zich langs de weg naar Isparta. Slaperige dorpjes met een landelijk levensritme hebben liefelijke namen: Tatlicay (zoete thee), Akbaba (witte vader) en Cobanpinar (herdersbron).

Bij het Karacaören stuwmeer wacht een heerlijke lunch. Geroosterde forel met een herderssalade, aubergine, een koel glas ayran (met water aangelengde yoghurt) en Turkse koffie en fruit na.

Halverwege het stuwmeer nemen we een weggetje links richting Beşkonak en Bucak. Via dorpjes waar kalkoenen, kippen en schapen vrij rondlopen, en gerimpelde vrouwtjes bij melkbussen staan te kletsen, klimt de weg naar 1200 meter. Het uitzicht op de vruchtbare valleien, met hun graanakkers, is prachtig. Net als het kleurenpalet van wilde bloemen. Paarse, dicht opeenstaande distels met hun stekelige bloemen en scherpe, zilverkleurige bladeren, die woekeren in de bermen. En bloedrode klaprozen.

Sagalassos

Net voorbij Ağlasun, op een berghelling, liggen de resten van het antieke Sagalassos. In het begin van onze jaartelling hoofdstad van de Romeinse provicie Pisidië. In de zevende eeuw verwoestte een aardbeving de stad.

Professor Marc Waelkens uit Leuven onttrok de ruïnestad aan de vergetelheid. Hij maakte er een van de grootste opgravingswerken ter wereld van. De meest sensationele vondst was een 5 meter groot marmeren beeld van de Romeinse keizer Hadrianus in het voormalige badhuis. Het is niet alleen het grootste maar ook het mooiste portret van de jonge keizer.

Heerlijk om hier tussen de brokstukken van geschiedenis en beschaving rond te wandelen. Vooral onder leiding van de Belgische gidsen Dirk en Ilse Menten die hier als vrijwilligers werken. Sommige bezoekers zijn zo gefascineerd door de opgravingen en het leven hier dat ze bijna elk jaar terugkomen. Om te genieten van alles wat Turkije te bieden heeft.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch