Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Handel met Turkije zal niet inzakken door winst PVV

18 jun
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

lllkj

Den Haag/Istanbul – Hoe schadelijk is een toekomstig kabinet mét de PVV van Geert Wilders voor Nederlandse bedrijven die veel zaken doen in het buitenland? Zéér, waarschuwden kopstukken uit politiek en bedrijfsleven afgelopen dagen. Maar volgens exporteurs én hun zakenpartners in de belangrijke afzetmarkt Turkije loopt het zo’n vaart niet.

Ronald van Geenen en Marc Guillet

Per vliegtuig onderweg naar een gesprek met informateur Rosenthal twitterde CDA-fractievoorzitter Verhagen dinsdagavond een subtiele verwijzing naar de kritiek die hij al eerder op Geert Wilders’ PVV afvuurde: ‘De Rotterdamse haven ligt er mooi bij vanavond. Herinnert eraan dat Nederland 70 procent van zijn geld over de grens verdient.’

Een sterke Partij voor de Vrijheid zou slecht zijn voor het imago van ons land én de internationale handelsbetrekkingen. Niet alleen Verhagen sprak die vrees uit, ook Bernard Wientjes, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW.

Nu een eerste kabinet Rutte een reële optie lijkt, reageert het internationale bedrijfsleven een stuk gematigder. Volgens Frank Hauwert, directeur van Fenedex, dat de belangen van exporterende bedrijven in ons land behartigt, is er weinig reden voor grote vrees. ,,De PVV is niet leidend in een eventuele coalitie met VVD en CDA. Bovendien moet je niet huilen voor je geslagen wordt.’’

Dat laatste zegt Hauwert uit ervaring. Vlak voordat Wilders zijn omstreden film Fitna zou presenteren, waarschuwde de voorman van exporteurs dat de gevolgen desastreus zouden zijn voor de Nederlandse handel. Maar dat viel reuze mee.

Ook ondernemers in Turkije, een land dat afgelopen jaren vaak bij Wilders onder vuur lag, maken zich niet al te veel zorgen over een Nederlandse regering waar de PVV deel van uitmaakt. Als er een coalitie komt van VVD, PVV en CDA dan zal de PVV met haar anti-islam en anti-Turkije standpunten moeten opboksen tegen die van de coalitiepartners, zo benadrukken ondernemers in het land.

,,De VVD is voorstander van goede betrekkingen met Turkije,’’ zegt een bankier. ,,En demissionair minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft altijd gezegd dat Nederland Turkije ‘streng maar rechtvaardig’ tegemoet zal treden. Als Turkije voldoet aan alle voorwaarden mag het land ook wat het CDA betreft in de toekomst lid worden van de EU.’’

Sinds 2000 is de Nederlandse export naar Turkije vrijwel verdubbeld. De waarde bedroeg vorig jaar ruim 3,5 miljard euro. Sinds 2005 is Nederland als herkomstland van de Turkse import gestegen van de 16de naar de 13de plaats.

,,Als een PVV’er minister van Buitenlandse Zaken zou worden, voorzie ik wél politieke problemen tussen Den Haag en Ankara. Die kunnen gevolgen hebben voor de economische relatie tussen beide landen,’’ zegt een Turks-Nederlandse manager in de financiële sector.

Maar vooralsnog voorziet de zakenwereld weinig problemen. Turkse ondernemers zijn pragmatisch en als er geld te verdienen valt, storen de meesten zich niet aan de politiek, zo wordt gezegd.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch