Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Van Gogh Brievenproject wint Europese hoofdprijs

12 jun
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

resimfkIstanbul  – Het Van Gogh Brievenproject heeft een Europese hoofdprijs gewonnen van de prestigieuze organisatie Europa Nostra. Het project om de brieven van Van Gogh te digitaliseren kreeg de hoofdprijs  – in de categorie research – in Istanbul uitgereikt door de Europese Commissaris voor Cultuur en Onderwijs, Androulla Vassiliou.

Sinds 1995 werkten het Van Gogh Museum en het Huygens Instituut in Den Haag gezamenlijk aan een nieuwe uitgave van de volledige briefwisseling van Vincent van Gogh. In deze uitgave voor een internationaal publiek zijn de 600 Nederlandse en circa 300 Franse brieven, op basis van nieuwe bestudering van de originele manuscripten, gepubliceerd in de oorspronkelijke talen, alsmede een Engelse vertaling

De Westergasfabriek in Amsterdam won de EU-prijs in de catagorie Conservation.
De jury prees het project als een ‘duurzame renovatie’ en merkte op dat de Westergasfabriek een ‘avontuurlijke invulling en een nieuw leven heeft gekregen’.

De prijs zal op 16 juni in de Westergasfabriek worden onthuld.

Ook het Hunebedcentrum in Borger en de restauratie van de fortificaties en de stadsmuren van den Bosch vielen in de prijzen.

De jury toonde zich ‘heel erg onder de indruk door de variëteit en de hoeveelheid creatieve middelen die het Hunebedcentrum gebruikt om allerlei mensen te interesseren in prehistorische monumenten in het noordoosten van Nederland’. De jury van Europa Nostra noemt het een ‘uitstekend model om met succes het publiek te interesseren in het archeologische erfgoed.

Het is een uniek project. Zo werd samen met docentenopleidingen gewerkt aan de herintroducering van de verhalenvertellende geschiedenisleraar. Nieuwe schoolplaten werden ontworpen. De stripverhalenserie ‘Arin en het volk van de hunebedbouwers’ werd gestart. Vier delen in de kinderboekenserie ‘De wereld van Oek’ werden geschreven. De boeken leidden tot een speelfilm, een zevenentwintigdelige televisieserie, twee muziekcd’s en een musical.

Als nieuwe voorzitter van Europa Nostra, dat zich al bijna 50 jaar inzet voor het behoud van het culturele erfgoed in Europa, werd de Spaanse tenor Placido Domingo gekozen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch