Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije dreigt Israël met meer sancties

8 jun
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

137212

Istanbul – Turkije waarschuwt Israël dat er meer sancties volgen als het weigert mee te werken aan een internationaal onderzoek naar de dood van negen Turkse activisten op een Turks schip met hulpgoederen voor Gaza. Turkse aanklagers zijn bezig om verklaringen van ooggetuigen te verzamelen. Deze zullen worden gebruikt om een gerechtelijke procedure te beginnen tegen Israëliërs die verantwoordelijk waren voor het bloedbad aan boord van het Turkse vrachtschip Mavi Marmara.

Vredesactivist Ali Buhamd was een van de ooggetuigen. “Ik zag een soldaat die een gewonde Turk door het hoofd schoot. Er was een andere gewonde Turk die om hulp smeekte, maar hij bloedde dood”.

Kevin Ovenden, die eveneens op het aangevallen schip was, zei dat een Turk die foto’s wilde maken van de commando’s door het voorhoofd werd geschoten. Een deel van zijn schedel werd weggeblazen toen de kogel zijn hoofd verliet.

Aanklagers verzamelen ook de details uit de lijkschouwingsrapporten als bewijsmateriaal in een toekomstige rechtszaak.

Turkije eist niet alleen een officiële verontschuldiging van Israël, maar zal ook smartegeld eisen voor de nabestaanden van de negen doden en de ruim 30 gewonden.

Ömer Çelik, plaatsvervangend voorzitter van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AK Partij) heeft aangekondigd dat militaire samenwerking en economische projecten met Israël zullen worden opgeschort.

Ahmet Davutoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, zei gisteren dat Israël het internationaal onderzoek dient te accepteren dat is voorgesteld door VN-chef  Ban Ki-moon. “Zoniet, dan bewijst dat dat ze iets te verbergen hebben”, zo zei hij tijdens een persconferentie met zijn ambtgenoten uit Pakistan en Afghanistan in Istanbul.

Turkije is gastheer van een veiligheidsconferentie van landen uit de regio, onder meer Iran, Rusland en Israël. “Wij evalueren op dit moment alles. Het is aan Israël hoe onze betrekkingen zich zullen ontwikkelen”, aldus Davutoglu. “Israël dient de gevolgen van zijn acties te aanvaarden. Geen enkel land staat boven de wet”.

Davutoglu zei dat een ‘normalisering van de betrekkingen uitgesloten is’ tenzij Israël

zich houdt aan de internationale wetgeving.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch