Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije woedend op Israel na bloedbad op Turks schip

6 jun
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

taksIstanbul  – De relatie tussen Turkije en Israel is op een nieuw dieptepunt beland nadat Israelische commando’s een Turks schip met pro-Palestijnse activisten bestormden en zeker tien opvarenden doodschoten. De slachtoffers zouden voor het merendeel Turkse burgers zijn.

Turkije reageerde woedend op Israel na het bloedbad op het Turks schip. Ankara riep zijn ambassadeur uit Israel terug als teken van protest. De Israelische ambassadeur, Gabby Levy, werd in de Turkse hoofdstad op het matje geroepen en kreeg 20 minuten lang van een hoge ambtenaar in scherpe bewoordingen te horen dat de Israelische actie in internationale wateren onaanvaardbaar was en tot ‘onherstelbare schade kan leiden in de betrekkingen’.

Turkije, dat lid is van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, drong aan op een spoeddebat. Minitser van Buitenlandse Zaken Dautoglu vloog onmiddellijk naar New York om het verzoek met zijn aanwezigheid kracht bij te zetten. Honderden Turken protesteerden met Palestijnse vlaggen bij het consulaat van Israel in Istanbul en bij de Israelische ambassade in Ankara.

Premier Erdogan brak zijn reis door Latijns-Amerika af en keerde meteen terug naar Turkije. Erdogan staat bekend om zijn emotionele uitbarstingen over de Israelische bombardemnten op Gaza en de Israelische handelsblokkade die vooral Palestijnse burgers treffen. Turkije is Israels belangrijkste bondgenoot in de islamitische wereld. Maar de harde politiek van Israel tegen Gaza en de scherpe kritiek van de Turkse regering op Israel brengen de strategische relatie zware schade toe. Het is bekend dat premier Erdogan het internationale konvooi steunde dat met 10.000 ton hulpgoederen op weg was naar de Palestijnse bevolking in de verpauperde Gazastrook. Israel heeft al sinds 2007 een handelembargo tegen de Gazastrook omdat die in de handen is Hamas.

De crisis begon maandag tegen zonsopgang toen de Turkse vrachtvaarder Mavi Marmara door Israelische commando’s werd geenterd. Het schip maakt deel uit van een hulpkonvooi van zes schepen dat tegen de zin van Israel naar de kust van Gaza wilde varen. Volgens een Israelische  woordvoerder werden de commando’s aangevallen met ijzeren staven, stokken en werd er op hen geschoten door activisten die erin waren geslaagd de wapens van enkele commando’s afhandig te maken. Zeven Israelische militairen zouden gewonden zijn geraakt. Het Israelische leger sprak van ‘meer dan tien doden’. De Turkse organisatie IHH, de belangrijkste coordinator van het konvooi, liet weten dat er zeker 15 doden waren gevallen. De meesten met de Turkse nationaliteit.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken was ongewoon scherp in zijn veroordeling van de Israelische militaire actie. “Door burgers als doelwit te kiezen heeft Israel opnieuw bewezen dat het geen waarde hecht aan menselijk leven en noch waarde hecht aan vreedzame initiatieven. Wij veroordelen deze onmenselijke praktijken van Israel ten sterkste.’ Verder wees het ministerie er op dat het bloedvergieten plaatsvond in internationale wateren. “Dat betekent een ernstige schending van het internationale recht en kan tot onherstelbare schade leiden in onze bilaterale betrekkingen”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch