Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Iran dolblij met uranium deal Turkije en Brazilië helpen, Westen vertrouwt het niet

19 mei
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

515631detay
In: AD

Istanbul  – Turkije en Brazilië hebben een diplomatieke doorbraak bereikt in de impasse over het Iraanse nucleaire programma. Iran is bereid 1,2 ton laag verrijkt uranium – tot 3,5 procent – in het kader van een uitwisselingsprogramma naar Turkije te sturen om het daar te laten opwerken ten behoeve van een medische onderzoeksreactor nabij Teheran.

De details van het verrassende akkoord zullen binnen een week in een brief aan het  Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in Wenen worden gestuurd, zo liet een woordvoerder in Teheran weten.

Door de deal komt er weer beweging in het vastgelopen international conflict over het controversiële nucleaire programma van Iran. Israël en zijn westerse bondgenoten verdenken Teheran ervan dat het kernwapens wil maken. Iran benadrukt dat zijn verrijkingsinstallaties alleen bedoeld zijn om in de toekomst kernenergie te kunnen opwekken.

De nu gesloten overeenkomst lijkt in veel opzichten op het voorstel dat het IAEA een half jaar geleden voorstelde. Maar de nieuwe deal heeft twee belangrijke voordelen voor Iran. In de eerste plaats is de nationale trots van Iran in tact gebleven: het heeft niet gebogen voor de druk vanuit Amerika en de andere westerse landen.

Het tweede belangrijke verschil is dat als Iran de verrijkte brandstofstaven niet binnen een jaar ontvangt Turkije verplicht is het uranium ‘snel en onvoorwaardelijk’ terug te sturen naar Teheran. De Iraanse autoriteiten vreesden dat hun uranium permanent in beslag zou worden genomen als er iets mis zou gaan in het oorspronkelijke VN-plan.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, de Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad en de Braziliaanse president Luiz Lula da Silva poseerden gisteren in Teheran met opgeheven armen voor de internationale pers bij de bekendmaking van het akkoord. “Er is nu geen reden meer voor meer druk of meer strafmaatregelen tegen Iran”, zo zei de Turkse minister Davutoglu (Buitenlandse Zaken) in de Iraanse hoofdstad. Volgens hem betekent het akkoord dat Iran bereid is ‘een constructieve weg te openen’.

Maar uit de eerste reacties blijkt dat diverse van de bij het conflict betrokken partijen sceptisch zijn over de toezeggingen van Iran.

Een hoge Israëlische ambtenaar die betrokken is bij besprekingen over het nucleaire dossier van Iran, heeft Teheran de bemiddelaars om de tuin geleid door ‘te doen alsof’  het ermee instemt een groot deel van zijn uranium in het buurland Turkije te laten verrijken.

De regering van president Obama wilde nog geen commentaar geven op het akkoord van Teheran. In regeringskringen in Duitsland en Groot-Brittannië werd het nieuws met grote voorzichtigheid begroet.

De nieuwe regering van premier Cameron liet via een woordvoerder weten dat het nog steeds aandringt op strengere sancties tegen Iran. En dat de Britse regering eerst de volledige tekst wil zien van de overeenkomst die Turkije en Brazilië hebben ebreikt.

“Ons standpunt ten aanzien van Iran is ongewijzigd op dit moment”, aldus de woordvoerder van 10 Downing Street.  “Iran heeft de plicht de internationale gemeenschap gerust te stellen en tot het dat doet zullen wij samen met onze buitenlandse bondgenoten blijven werken aan een resolutie in de Veiligheidsraad van de VN voor scherpere sancties”.

In Berlijn benadrukte de Duitse regeringswoordvoerder dat de vraag blijft of Iran stopt met het verrijken van uranium, zoals de internationale gemeenschap eist. Het lijkt erop dat dat het struikelblok blijft, want in het nieuwe akkoord is vastgelegd dat Iran het recht behoudt om uranium te verrijken voor vreedzame doeleinden.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch