Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Oranjeparade op Istiklal

16 mei
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turken en toeristen weten niet wat ze zien. Rond half negen ’s avond op koninginnedag komt er plotseling een soort carnavalsstoet uit de hoofdpoort van het Nederlandse consulaat-generaal.

Voorop loopt een Turkse brass band. Allemaal in het oranje. Ze spelen liedjes als ‘Dans nog even met mij’. Maar ook swingende Mexicaanse deuntjes en zelfs de Amerikaanse gospel ‘When the Saints Go Marching In’.

Ik voel me meteen weer in New Orleans, mijn favoriete stad in Amerika. Ik dans mee met de groep dansers die net achter de muzikanten lopen. Daar weer achter zo’n 400 Nederlanders en Turkse vrienden. De meesten wat stijfjes en onwennig, want ze zijn niet gewend om op straat te dansen en bekeken te worden door het publiek.

Veel Turken maken foto’s van de luidruchtige oranjeparade Er wordt aanmoedigend geapplaudisseerd. Nederlandse toeristen die voor de meivakantie in Istanbul zijn doen spontaan mee.

Na ongeveer een kilometer gaan we linksaf een steegje in. Daar weerklinkt de muziek nog luider. Even links en rechts en dan komen we in een straatje waar travestieten uit de ramen hangen. Ze vinden het prachtig wat ze zien, steken hun duim op en applaudiseren. We arriveren bij The Hall, een nachtclub in een voormalig Armeens klooster. Turkser kan het niet.

Binnen gaat het feest gewoon door. Met de brass band en diverse dj’s. Dansen en zingen tot laat in de nacht. Een nieuwe traditie is geboren. “Zolang ik hier zit, zullen we dit blijven organiseren”, zegt Daniel Stork, de cultureel attache van het Nederlandse consulaat-generaal. Goed zo Daniel, zo ken ik je weer. Er moet meer gefeest worden!

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch