Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Hereniging in gevaar na verkiezing Cyprus

30 apr
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

northcypruswinnererogluIn: Het Financieele Dagblad

Foto: Marc Guillet

Nicosia – De conservatieve nationalist Dervish Eroglu (72) is de nieuwe president van het minirepubliekje Noord-Cyprus. Een tegenslag voor Turkije en haar aspiraties om lid te worden van de EU.

De Turkse regering steunde president Talat (58). Hij onderhandelde vijf jaar met de Grieks-Cyprioten over een hereniging van het sinds 1974 verdeelde eiland. Maar door het uitblijven van resultaten nam zijn aanhang af. Twee van de drie Turks-Cyprioten gelooft niet meer in een hereniging.

Eroglu, die gisteren tot president werd gekozen, ziet niets in een voorgestelde federatie met het Griekse zuiden. Hij wil de huidige scheiding tussen de twee etnische groepen verder formaliseren. “Als de Grieks-Cyprioten dat niet willen, zullen we net als Tsjechië en Slowakije uit elkaar gaan”, aldus de Turks-Cyprische analist Yusuf Kanli.

Turkije opende in 2005 onderhandelingen met de EU om in de toekomst lid te kunnen worden, maar de kwestie-Cyprus is daarbij een blok aan het been. In 2006 weigerde de EU acht van de 35 dossiers in de onderhandelingen met Turkije te openen, omdat Ankara zich niet houdt aan de afspraak om zijn havens en vliegvelden open te stellen voor schepen en vliegtuigen uit het zuiden van Cyprus. Turkije wil daartoe pas overgaan als de EU zijn belofte nakomt en het economische embargo tegen Noord-Cyprus opheft.

Er is een lichtpuntje aldus Hugh Pope, directeur Cyprus en Turkije van de International Crisis Group in Istanbul. “De EU heeft de kans om een doorbraak (op Cyprus) te stimuleren als het zijn eerder gebroken belofte gestand doet en directe handelsbetrekkingen opent tussen de Turks-Cyprioten en de lidstaten van de EU”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch