Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Federaal Cyprus weer verder weg

30 apr
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In: Het Financieele Dagblad

Foto: Marc Guillet

Nicosia – De kater is hen duidelijk aan te zien. Niet van de alcohol, want de oude mannen op het terrasje van het Turkse theehuis Demokrasi kahvehanesi drinken niet of met mate. Maar de teleurstelling over de uitslag van de verkiezingen op Noord-Cyprus staat op hun gezichten te lezen.

‘Dit is onze vaste stek’, zegt Mehmet Cambas (69) en hij nipt voorzichtig aan zijn Turkse koffie. ‘Wij zijn hier allemaal autochtone Cyprioten en aanhangers van president Talat. Dat onze man verloren heeft en die rechtse Dervish Eroglu nu president is, komt door de stemmen van de Turkse immigranten. Maar het is ook de schuld van de EU.’ Zijn vrienden aan de tafel knikken instemmend.

‘De Grieks-Cyprioten stemden in 2004 tegen het herenigingsplan voor Cyprus en mochten desondanks een week later lid worden van de EU. Wij Turks-Cyprioten stemden voor het vredesplan en werden bestraft: het handelsembargo en ons isolement bleven gehandhaafd’.

Mehmet Cambas, voormalige schoenenfabrikant en -exporteur naar Duitsland en Engeland, voelde net als velen de gevolgen. De totale export van Noord-Cyprus naar de EU daalde van 78 procent in 1990 naar zo’n 20 procent in 2008. Veel banen gingen verloren. De jonge generatie, net als de drie zonen van Mehmet, vertrok naar Londen. En het versterkte het wantrouwen tegen de EU en de Grieks-Cyprioten die hun vetorecht tegen de Turks-Cyprioten gebruikten.

In theehuizen en redactielokalen op Cyprus en onder diplomaten in in Ankara, Athene en Brussel vreest men dat het overleg met de Grieks-Cyprioten vertraging zal oplopen, omdat de nieuwe president Eroglu niets ziet in een federaal Cyprus. Hij wil vasthouden aan een zelfstandig Noord-Cyprus.

Zijn speelruimte is echter gering, zegt de Turks-Cyprioot Shener Levent, hoofdredacteur van het dagblad Afrika. ‘Turkije bezet ons deel van het eiland met zeker 35.000 troepen. Het noorden van Cyprus krijgt per jaar $700 miljoen – het grootste deel van het overheidsbudget – en is ook politiek geheel afhankelijk van Turkije. Ankara heeft het laatste woord in de onderhandelingen met de Grieks-Cyprioten. Eroglu heeft niet de macht om in te gaan tegen de Turkse premier Erdogan’.

Aan de andere kant is ook de speelruimte van Erdogan aan beperkingen onderhevig. De nieuwe president van Noord-Cyprus zal er alles aan doen om zijn stempel te drukken op de onderhandelingen. Hij kan daarbij rekenen op de steun van de CHP en de MHP, de nationalistische oppositie in Turkije. Hoewel de kwestie-Cyprus een blok aan het been is van de Turkse aspiraties om lid te worden van de EU, zal Erdogan niets doen dat de CHP en MHP kan afschilderen als het ‘in de steek laten van onze broeders op Cyprus’. In het voorjaar van 2011 zijn er parlementsverkiezingen in Turkije. Tot die tijd zal premier Erdogan zeker geen pijnlijke concessies doen die hem stemmen kunnen kosten.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch