Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse truckers wachten op vracht

4 apr
2010
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

truckerswaitinginfrontoIn: Financieele Dagblad

Foto: Slawomira Kozieniec

Veel toeristen lopen er achteloos aan voorbij wanneer ze voor een stedentrip een lang weekend in Istanbul verblijven. Wandelend van de Galata-brug naar het Topkapi-paleis keuren ze het aan hun linkerhand gelegen Sirkeci-treinstation geen blik waardig.

Toch is het een intrigerend gebouw met een bijzondere geschiedenis. De Duitse architect die het van de sultan in 1890 mocht bouwen, combineerde diverse architectonische tradities van Istanbul. Een monumentale Seldsjoekse hoofdingang. Een Byzantijnse wisseling van natuur- en baksteen. En islamitische hoefijzerbogen.

Lange tijd was het station het eindpunt van de luxueuze Oriënt Express trein, die in drie dagen van Parijs naar Istanbul reed. De trein had welvarende en beroemde passagiers, zoals koningen, presidenten, aristocraten, actrices en politici.

Agatha Christie schreef erover in haar ‘Murder on the Orient Express’ met de Belgische rechercheur Hercule Poirot als hoofdpersoon. Graham Greene gebruikte de trein voor zijn spionage-thriller ‘Stamboul Train’. En 17 andere auteurs, zes regisseurs en een componist vonden in de legendarische trein de inspiratie voor hun boeken, films en muziekstuk.

Het Sirkeci-station, dat speciaal gebouwd werd voor de Oriënt Express, is nog steeds in gebruik als station, maar het is duidelijk vergane glorie. Door jarenlange verwaarlozing ziet het er morsig en vermoeid uit. Net als de Turkse mannen die hier elke dag rondhangen.

Truckers met ongeschoren wangen en wallen onder de ogen. Zoals Rüstem Arslan. “Tien dagen geleden kwam ik hier uit Oost-Turkije met tapijten. Ik wacht nog steeds op een vracht om terug te rijden.”

Arslan is 35 en vader van vier jonge kinderen in de leeftijd van twee tot acht. Hij ziet er ouder uit. Door de financiële zorgen en het harde leven als zelfstandig transportondernemer.

Elke dag verzamelen zich hier honderden truckers in de hoop vracht te bemachtigen naar een bestemming ergens in Turkije. Deze ochtend staan er zeker 500. ‘Adiyaman!’, ‘Diyarbakir!’ en ‘Van!’ zijn enkele van de bestemmingen die door agenten van transporfirma’s worden geroepen. Een toerbeurtsysteem, zoals tot 1998 in Nederland gold als onderdeel van de evenredige vrachtverdeling voor binnenvaartschippers, bestaat er voor de kleine zelfstandige truckers niet. Wie het eerst zijn hand opsteekt en de vervoersprijs accepteert mag de vracht hebben.

De recessie heeft de truckers zwaar getroffen. Productiesectoren als de bouw, de industrie en de mijnbouw kregen het afgelopen jaar allemaal te kampen met een forse krimp. En dus is er voor de vrije jongens in de logistiek veel minder te vervoeren.

“De diesel is duur en er is geen werk”, zegt Kemal Calikkilic (37). Hij komt uit Agri, een armoedig, stoffig stadje in het uiterste oosten van Turkije dat wordt gedomineerd door de bijbelse berg Ararat. Kemal heeft een vrouw en drie jonge kinderen. “Ik hang hier al dagen rond. Mijn inkomen is sinds begin 2009 gehalveerd. Toen had ik nog 800 lira (380 euro) per maand. Nu nog maar 400 lira (190 euro)”.

Buiten de eeuwenoude stadsmuren van Istanbul staan hun trucks op een bewaakte parkeerplaats. Toiletten en douches zijn er niet. Wel moeten ze 5 euro per dag parkeergeld betalen. “Slapen doen we in onze cabines”, zegt Turgay, die net als alle andere truckers zijn eigen vrachtauto heeft. Geen van hen verdient genoeg om de premie voor een ziektekostenverzekering te betalen.

Venters die simitbroodjes, gezouten amandelen, gedroogde zonnebloempitten en broodjes kaas-tomaat verkopen doen goede zaken hier op het plein voor het Sirkeci-station. De werkloze truckers hebben vrijwel geen cent te makken, maar moeten toch eten. Veel hoop dat 2010 beter wordt dan 2009 hebben de kleine transportondernemers niet. “Sommigen zeggen dat de economie dit jaar met zeker 3 procent gaat groeien”, zegt Rüstem. “Ik hoop dat het waar is”.

One Comment

 1. Marc schreef:

  Beste Marc,

  We (familie met 4 kids) waren de afgelopen week in Istanbul voor vakantie.
  Nu even in Antalya en zaterdag en zondag nog 2 daagjes in Istanbul.
  Indrukwekkende stad. Het is er zo druk dat het mij niet eens is opgevallen dat er honderden truckers bij het station rondhangen wachtend op een vracht.
  Plaatst het geheel weer in perspectief.
  Laten we hopen dat de groei voor hen en voor ons op tijd terugkeert.

  Mvg,

  Andre Smits

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch