Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken zijn levensgenieters

24 mrt
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

skitchenFoto: Slawomira Kozieniec

Turken zijn harde werkers. Altijd bezig. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Bij mijn bakkal (kruidenier) op de hoek kan ik altijd terecht. Vroeg in de ochtend, nadat ik bij de Ak Fırın vers brood heb gehaald, loop ik even verder de straat in om bij mijn kruidenier de kranten te kopen. En ’s avonds laat, als ik na het voetbal kijken hier in een van de kroegen in Kadıköy, nog zin heb in een biertje, walnoten of sinaasappels, kan ik nog steeds bij hem terecht. Hij groet me altijd met: ‘iyi akşamlar efendim’ (goedenavond mijnheer). Altijd even vriendelijk. Nooit een chagerijnig gezicht. Sluitingstijden? Nooit van gehoord.

Turken zijn ook levensgenieters. In de weekenden of ’s avonds na het werk – niet voor 20.00 uur – eten ze graag buiten de deur. Agenda’s komen er niet aan te pas. Je belt gewoon een paar vrienden of familieleden of ze NU zin hebben om mee te gaan eten. Lekker tafelen met een uitgebreide keus aan mezeler (voorgerechten) en daarna vlees of vis. Hoewel 99 procent van de Turken moslim is, nemen velen het niet zo nauw met het verbod op alcohol. Wijn, bier en rakı vloeien rijkelijk tijdens dergelijke avonden.

Behalve de traditionele Turkse restaurants biedt Istanbul een steeds grotere variëteit aan buitenlandse restaurants. De afgelopen tien jaar is er een ware explosie van nieuwe eetgelegenheden met buitenlandse gerechten. Niet alleen Italiaans en Chinees. Maar ook uit de buurlanden – Grieks, Russisch, Circassisch – en verder weg: Thais, Marokkaans, Frans, Oosterijks en Belgisch.

In het weekend was ik bij Maya & Kay’s Kitchen. Een bijzonder restaurantje van twee bijzondere vrouwen. Maya komt uit Georgië en Kay uit Singapore. Hun specialisme is mantı (ook bekend als ravioli, dim sum of pierogi) maar dan met vullingen en sausjes uit heel de wereld: China, Georgië, Turkije, Italië, Circassië en Rusland.

Het restaurantje heeft een huiselijke sfeer. Kay en Maya zijn goede gastvrouwen. En alles wordt vers bereid in de eigen keuken. Hun menu is nooit hetzelfde, want de dames houden van experimenteren en ze schotelen hun trouwe klanten altijd weer nieuwe gerechten voor.

Deze maand zijn ze begonnen met thema-avonden. De eerste was een avond vol culinaire verrassingen  uit Singapore; een zes-gangen diner voor 35 lira. Afgelopen zaterdag waren het gerechten  uit Kashmir (India).

Maya & Kay’s Kitchen is een van de nieuwe pareltjes verborgen in de Cihangir, een statige buurt met mooi appartementen vlakbij Taksim. Een wijk waar steeds meer buitenlanders komen wonen. Een aanrader voor iedereen die eens wat anders wil.

Een overzicht van alle actuele ontwikkelingen op het gebied van bars en restaurants is te vinden in tijdschrift TimeOut Istanbul http://www.timeoutistanbul.com/english/

Maya & Kay’s Kitchen

Yeniyuva Sokak 20A, Cihangir, Beyoğlu

Tel. 0212 249 06 79

Open: dagelijks van 11.00 – 23.00 uur

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch