Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Zwanger van een zaaddonor? 3 jaar cel!

20 mrt
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

spermegg4is

Istanbul – De conservatieve Turkse regering van premier Erdogan lijkt de weg kwijt te zijn. Als kandidaat-lid van de Europese Unie hoort ze hervormingen door te voeren waardoor Turkije aansluiting krijgt bij de regelgeving en de normen en waarden zoals die in Europa gelden.

Maar in plaats van vooruit loopt de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) achteruit. In de richting van de Middeleeuwen, zoals geschokte critici zeggen.

Eerst was er de minister voor Gezinszaken, Selma Aliye Kavaf, die homoseksualiteit een ‘ziekte’ noemde die door middel van behandeling ‘genezen’ kan worden.En nu verbiedt de regering vrouwen naar het buitenland te gaan om via kunstmatige inseminatie zwanger te raken. Zaadbanken waren al bij wet verboden in Turkije. En nu is die wet aangescherpt. Vrouwen die naar het buitenland gaan en daar zwanger worden via kunstmatige inseminatie wacht in Turkije een gevangenisstraf van een tot drie jaar.

De wet is alleen maar aangescherpt ‘om de familielijn te beschermen door er zeker van te zijn wie de vader en moeder zijn van de baby’, aldus de directeur van het ministerie van Gezondheidszaken.

Critici geloven er niets van. In de reacties op internet maken turkse lezers zich boos om de conservatieve gezinsmoraal die de regering Turkse vrouwen oplegt.

Er gaan steeds vaker Turkse vrouwen wier man onvruchtbaar blijkt te zijn naar het Griekse deel van Cyprus om daar via kunstmatige inseminatie zwanger te worden.

Zeynep reageert verontwaardigd en schrijft dat de wet alleen maar is aangescherpt om te voorkomen dat vrouwen buiten het huwelijk kinderen krijgen en zelf beslissen hoe en van wie ze kinderen willen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch