Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken verwachten een wonder van ‘Hoes Gieding’

16 mrt
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

hiddinkGuus Hiddink is gisteren door de Turkse voetbalbond gepresenteerd aan de Turkse media. Hij tekende een contract voor twee jaar om het nationale elftal klaar te stomen voor nieuwe successen. Een plaats in de eindronde van het EK van 2012 is het eerste doel. Maar de Turken willen meer.

Istanbul – Guus Hiddink is heel wat gewend in het voetbal. Maar de enorme belangstelling van de media in het voetbalgekke Turkije was gisteren bijna nog groter dan in Korea waar hij als een halfgod wordt aanbeden.

Vergenoegd keek hij rond toen hij op het podium stapte in de perszaal van het Four Seasons hotel aan de Bosporus. Niet minder dan 120 journalisten en ruim dertig camera’s hadden zich verzameld. De Turkse Voetbalfederatie had alles tot in de puntjes geregeld. Aan alles was te merken dat ze het gevoel hadden alvast één hoofdprijs binnen te hebben gehaald: de beste coach van de wereld.

Een woordvoerder vroeg een Nederlandse verslaggever voor het begin van de persconferentie hoe je nou precies de naam van ‘Hoes Gieding’ moest uitspreken. Na een paar keer oefenen had hij de harde ‘g’ bijna onder de knie en ook de ‘k’ aan het eind. Het bestuurslid dat de bijeenkomst leidde, verontschuldigde zich eerst naar Hiddink dat ze zijn naam steeds verkeerd hadden uitgsproken en vroeg toen de aanwezige journalisten de juiste uitspraak te hanteren. Het was een klein maar sprekend detail hoe de voetbalbobo’s het hun Hollandse aanwinst naar de zin willen maken.

Hiddink deed ook een duit in het zakje en stelde zich ondanks zijn enorme staat van dienst bescheiden op en toonde respect voor het Turkse voetbal. “Mijn eerste wedstrijd in 1990 als coach van Fenerbahce eindigde met een zware nederlaag (6-1). Maar de tijden zijn veranderd en ik heb meer ervaring. Ik ben blij om weer terug te zijn.”

Een van de journalisten herinnerde Hiddink er aan dat hij diverse opties had om na afloop van zijn contract in Rusland top clubs te coachen in Engeland, Spanje of Italië. Waarom Turkije?

“Ik ben erg onder de indruk van de plannen van de Turkse voetbalbond. Daarnaast heb ik een goed gevoel over het Turkse voetbal. Er zijn goede perspectieven. In Turkije is men heel gepassioneerd bezig met voetbal. Iedereen is erbij betrokken.”

De 63-jarige Nederlander benadrukte dat er heel wat ten goede is veranderd in het Turkse voetbal vergeleken met 20 jaar geleden toen hij door het bestuur van Fenerbahce onder druk werd gezet om bepaalde spelers in de basis op te nemen. “De clubs zijn nu veel moderner, niet alleen de stadions. Professionalisme is nu de standaard. De mentaliteit van het managen van een club is met sprongen vooruit gegaan.”

Hiddink is de eerste buitenlandse coach van het Turkse nationale team. Hij is de opvolger van Fatih Terim, de legendarische coach, die in Turkije de eretitel Imparator’ (keizer) heeft wegens zijn vele nationale en internationale successen. Zijn meest spectaculaire succes was in het EK 2008 waar Turkije in de halve finale verloor van Duitsland. Maar het EK gaf tevens de zwakte aan van het Turkse team. Zij kregen de bijnaam ‘de comeback kings’ omdat ze in talloze wedstrijden een achterstand wisten om te buigen in een overwinning. Het vertoonde voetbal was gepassioneerd, maar vaak chaotisch. De resultaten waren soms sensationeel goed – derde plaats op het WK in Zuid-Korea en de halve finale op het EK in 2008 – of ronduit bedroevend slecht, zoals tijdens de misgelopen kwalificatie voor het WK deze zomer in Zuid-Afrika. Aan die enorme fluctuaties wil de Turkse voetbalbond onder leiding van Hiddink een einde maken.

“Het Turkse team heeft vaak grote ups en downs”, aldus Hiddink. “We gaan proberen een stabiele basis te creëren, zodat we niet onder ons niveau spelen en leren om de moeilijke wedstrijden te controleren. We moeten veel stabieler worden. Dat is ons doel”.

Terwijl hij technisch directeur was van het nationale elftal van Rusland coachte Hiddink vorig jaar ook een aantal maanden Chelsea, dat onder zijn leiding de FA Cup won in de finale tegen Everton. Is zoiets ook mogelijk terwijl hij de coach is van Turkije? Hiddink bezweert dat dat ondenkbaar is. “Ik ga met geen enkele andere club aan de slag. Ik zal voor honderd procent bezig zijn met alleen deze baan.”

Speculaties dat Pierre van Hooijdonk – bij de supporters van Fenerbahce nog steeds immens populair – zal worden toegevoegd aan zijn technische staf, wuifde hij van de hand. “Ik wil een Turkse Nederlander toevoegen aan mijn staf, maar ik heb nog geen naam”.

Hij bevestigt dat hij zal blijven vasthouden aan zijn werkwijze bij andere nationale teams. “Ik zal bij veel wedstrijden van de Turkse competitie aanwezig zijn. Verder wil ik ook contact hebben met de trainers van de Turkse teams, niet alleen op de dag van de wedstrijd maar ook in de week. En ik zal veel reizen. Ik wil daar zijn waar ik het meest effectief kan zijn. Dat betekent ook Turkse spelers bekijken die in het buitenland spelen”.

Turkse spelers hebben volgens Hiddink voldoende technische bagage. “Het Turkse voetbal is avontuurlijk. Dat hoort bij de Turkse ziel. We zullen attractief aanvallend voetbal spelen, maar we moeten ook zorgen voor een goed evenwicht tussen verdedigen en aanvallen”.

De verwachtingen zijn torenhoog, zo merkte Hiddink. Toen een van de journalisten zei dat een plaats in de halve finale niet voldoende is voor Turkije, reageerde de nieuwe coach met zijn typisch Hollandese nuchterheid: “Ik weet niet waar Turkije momenteel staat in de internationale ranking van de Fifa (niet in de top 25). Laten we bij het begin beginnen: met de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2012”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch