Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken willen het wiel in plaats van Jezus als begin jaartelling

5 mrt
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

wheeliran

Istanbul – Niet de geboorte van Jezus maar de uitvinding van het wiel moet het begin vormen van onze moderne jaartelling. “Als humanisten willen we een jaartelling die  is gebaseerd op het belang van de menselijke activiteit en niet verbonden is met een religieuze gebeurtenis”, zegt de Turkse dichter Cüneyt Ayral.

Terwijl het carillion van de grote St. Antonius van Padua-kerk het Ave Maria ten gehore brengt zegt  Ayral: “Wij zijn niet tegen godsdiensten, maar wij willen dat de geschiedenis wordt gegroepeerd rondom integrerende, seculiere gebeurtenissen zoals de uitvinding van het schrift”.

Samen met zo’n dertig andere Turkse schrijvers, componisten, regisseurs, economen en psychologen heeft Ayral een manifest opgesteld dat voorstelt 4000 jaar op te tellen bij het huidige jaar 2010. Ongeveer 4000 jaar geleden werd het wiel uitgevonden. “Wij gaan een brief met dit verzoek opstellen en naar de Verenigde Natie sen de president van de Europese Unie sturen”, aldus de initiatiefnemer.

Dit is niet alleen het jaar 2010, maar tegelijkertijd het jaar 5770 volgens de Joodse jaartelling die de schepping door God van van Adam als begin neenmt. Bovendien leeft de islamitische werteld in het jaar 1431. moslims nemen het vertrek van de profeet Mohammed in het jaar 622 van Mekka naar Medina als uitgangspunt van hun jaartelling. Verder is er nog de Chinese traditie volgens welke we in het jaar 4708 leven.

De Turkse intellectuelen willen met hun ludieke actie een bijdrage leveren aan het samenbrengen van mensen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch