Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Saban opgepakt in Turkije

24 feb
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Antalya – De gewelddadige vrouwenhandelaar Saban Baran
is opgepakt in Turkije. De voortvluchtige crimineel, die in Nederland nog
een celstraf moet uitzitten van ruim vijftien jaar, werd gisterochtend gearresteerd in een luxe appartement in Antalya.

De Turkse Duitser wordt vandaag voorgeleid bij de rechtbank in de badplaats.
Een speciaal team van de Turkse politie vond Saban Baran in dezelfde wijk waar zijn moeder woont. De crimineel werd opgepakt door een agent verkleed als huismeester van het complex. Om niet ontdekt te worden, vertoonde Baran zich nooit overdag op straat. ,,Hij was samen met zijn vrouw en kind in het luxe appartement,” verklaart de leider van het rechercheteam tegen deze krant. ,,Saban bood bij zijn aanhouding geen verzet.”
Justitie in Turkije vaardigde half januari op verzoek van de Nederlandse autoriteiten een arrestatiebevel uit tegen Baran. Hij wordt in zijn geboorteland verdacht van witwaspraktijken en afpersing. Volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie is Baran gisteren niet op verzoek van Nederland opgepakt. ,,Het gaat om een Turks onderzoek,” zegt woordvoerder Wim de Bruin.
Advocaat Gerard Spong bepaalt vandaag of hij naar Turkije afreist om Baran bij te staan. ,,Hij was op de vlucht. De arrestatie komt niet onverwacht,” liet hij gisteren weten.
De beruchte en zeer gewelddadige pooier werd veroordeeld, omdat hij met anderen vrouwen dwong te werken als seksslavin. Vrouwen moesten zijn initialen SB in hun nek tatoeëren, abortussen plegen en hun borsten laten vergroten. Later keeg Baran een tweede celstraf voor een dubbele poging tot moord.
De Turkse pooier ontsnapte in september, nadat hij van zes Arnhemse rechters verlof kreeg om zijn vrouw en pasgeboren baby te bezoeken. Baran vluchtte naar Turkije, waar hij herhaaldelijk werd gesignaleerd in Antalya, Izmir, Kayseri en Alanya.
Uitlevering van Baran aan Nederland is uitgesloten. Beide landen hebben geen uitleveringsverdrag. Wel kan Turkije de gevangenisstraf van Nederland overnemen, zodra het vonnis hier onherroepelijk is. In april dient het hoger beroep in de eerste strafzaak, waarbij Baran 7,5 jaar cel kreeg. Hij kan nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Een definitief oordeel kan enkele jaren duren.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch